Konsten att ta hand om sin kropp

11 augusti, 2014
11 augusti, 2014

Tycker att det titt som tätt postas inlägg om skador, smärtor och problem med kroppen på facebooks forum. Det är jättetrist att så många skadar sig när de håller på med styrketräning. Min fundering är vad det kan bero på. Dålig teknik, för tunga vikter, dålig stretch, dålig rörlighet.. Allt detta går ju att förebygga, därav inläggets rubtik ”konsten att ta hand om sin kropp”. Egentligen är det inte konstigt, vi som tränar hårt utsätter kroppen för en enorm stress, kroppen måste ju hantera stressen på nåt vis.

I tisdags förra veckan var jag hos Thorbjörn på Brydes klinik i Vellinge och vi diskuterade just träningsbelastning. Som jag skrivit om i tidigare inlägg så går jag dit regelbundet eftersom min kropp utsätt för väldigt hög belasning i och med hård träning. Nu var det väldigt längesen jag var där och för ca två veckor sedan började mina besvär att komma tillbaka. Stelhet i nacken, begränsad rörlighet och lite så. Gissa om detta besöket var efterlängtat! Som vanligt så fixar Herr Bryde till mig bra, han börjar ju lära känna hur min kropp fungerar så lite knak hit och dit, sen var det klart. Kände mig som en ny människa! Brukar känna av i poseringen, främst sidoposeringen att det är nåt som tar stopp.. Jag kan ju säga att nu efter att jag varit hos Torbjörn har jag bättre rörlighet och poseringen ser mycket bättre ut. Vi diskuterade lite vad det är för ”fel” på min kropp, besvären kommer ju tillbaka om det går för lång tid mellan besöken. Det är ju så det blir vid hård träning, kroppen slits. Ju hårdare träning, desto mer förslitning. Så att gå till Osteopatkliniken är för mig en investering i mig själv. Både jag och Martin satsar 100% på tävlingarna framöver och vi lägger ner mycket tid och pengar på det. Massage, kiropratik/naprapati/osteopati är också delar i satsningen.

If you are going to do it, do it a hundred percent. For real. Then you can honestly say you gave 100 %!

Jag ska erkänna att jag alltid har varit riktigt kass på att stretcha, det är först nu när jag inser att vissa av mina besvär som beror på kass rörlighet och kass stretch som jag har börjat lägga ner tid och energi på att faktiskt se till att min kropp mår bra. Dvs investera i min kropp så att den inte slits på fel sätt. Så ni som känner att ni har ont någonstans, KOLLA UPP DET! Sjukgymnast, osteopat, kiropraktor, naprapat, massör eller någon annan person som är kunnig inom ämnet. Ju längre ni väntar med att kolla upp ert problem, desto längre tid tar det att ordna. Min låsning kommer till exempel att ta jättelång tid för Thorbjörn att få bort just för att det är en gammal ”skada” sen min tid som bågskytt. Det innebär att jag har gått med den i flera år utan att ha fattat det. Ni som inte har ont, kolla upp kroppen ändå för att se om ni är ojämnt starka till exempel. På så vis kan ni förebygga framtida skador. Och massage är faktiskt en jätteviktig del om ni tränar mycket. Massagen mjukar upp era muskler, ökar blodgenomströmningen och gör att ni mår mycket bättre och kan slappna av i kroppen.

Tänk på:
1. Var lyhörd för kroppens signaler – Ignorera dem inte
2. Tänk på att träna med rätt teknik, är du osäker. FRÅGA!
3. Investera i din kropp, du har bara en. Ett besök hos en osteopet/kiropraktor/massör/naprapat kan kosta, men det är värt det i det stora hela.
4. Stretcha! Musklerna förkortas när du tränar hårt, det är viktigt att sträcka ut dem igen.

 

anna2

 

 

Kommentarer

kommentarer

annatorseld

Posts Facebook Google+

Jag är en sprallig tjej född 90 med mål att tävla inom bodyfitness 2014. Jobbar för tillfället inom vården och är snart Diplomerad Massör. Intresset för träning väcktes när jag började med bågskytte som tonåring och insåg att både styrketräning och konditionsträning gynnade skyttet. Med några SM guld, NM-guld med mera i ryggsäcken har jag nu lagt pilbågen på hyllan och satsar 110% på bodyfitness! Följ min resa mot scenen, jag delar med mig av kost, träning och lite till :)