Vad är cardio?

7 februari, 2013
7 februari, 2013

Jag har fått den frågan.

Cardioträning = träning av det kardiovaskulära systemet.
Kardiovaskulära systemet = Hjärt-/lungsystem.
Alltså all form av aktivitet som belastar hjärtat eller lungorna. När man säger det i bodybuildingkretsar menar man oftast promenad, löpning, cykel, crosstrainer mm för att förbränna energi.
Den allmänna uppfattningen om fettförbränning är att det inte går utan cardioträning, cardioträning kallas till och med ibland helt enkelt för fettförbränning vilket inte stämmer. cardioträning betyder pulsträning (kondition).

Självklart är inte enbart diet idealiskt för fettförbränning utan det krävs en kombination av diet och träning för maximal förbränning. Vad många inte vet är att den mest effektiva träningsformen för att förbränna fett inte är cardioträning utan viktträning. Genom viktträning bibehåller du även ren muskelmassa och styrka.

Så för vem passar cardioträning och när bör man utföra den?
Det är en fördel att skippa cardioträningen helt under uppbyggnadsfasen och under dietens början räcker det med ett minskat kaloriintag för att bränna fett.

Förr eller senare hamnar alla på en fettförbränningsplatå och det är då som cardioträningen blir en nödvändighet för att komma vidare. Du kan inte minska ditt kaloriintag för mycket utan att metabolismen saktar ner.
Metabolism = ämnesomsättning. Ett sammanfattande namn på de processer där näringsämnen tas upp, omvandlas, bryts ner i kroppen, omsätts till energi och/eller avlägsnas ur kroppen.

Cardioträning tillåter ett fenomen som på engelska kallas för energy flux. Vad det betyder är att du förlorar fett mer effektivt om du äter mer och att du samtidigt förbränner fler kalorier. Med andra ord, det är bättre för fettförbränningen om du äter fler kalorier och förbränner mer än att du äter mindre kalorier och förbränner mindre.
Anabol = Uppbyggande Katabol = nedbrytande.

Rosa hantlar och ett grönt äpple inlindat i ett måttband.

Ulrika Merkel

Posts Google+