Kost under deff

4 september, 2014
4 september, 2014

I detta inlägg tänkte jag skriva hur jag gör angående kosten och kosttillskott under deff.

Mat
Som jag nämnt tidigare kör jag en ketogen diet och samtidigt kör jag periodisk fasta. Periodisk fasta har jag kört i ett år nu och trivs riktigt bra med det. Jag har ett ätfönster mellan 12-20 och fastar däremellan, vilket är ett vanligt PF upplägg (16-8). Man fastar i 16h/ dygn och äter under 8h av dygnets 24h. Jag är ingen frukostmänniska och kan spara kalorierna till två stora måltider, lunch och middag. Detta gör att jag kan äta ganska mycket mat till lunch och middag (lite mer än ca 1000kcal/ måltid). De dagar jag kör styrketräning så kommer träningsnutritionen in. Där laddar jag upp med kolhydrater och protein, protein under träning och kolhydrater och protein efter träningen. Det är alltså här jag lägger större delen av kolhydratsintaget. Laddar man upp med kolhydrater 40min innan med långsamma (slow carbs, äpple) och 20min innan träning med snabba kolhydrater (malto, banan) så får man insulin påslaget och kolhydrater och proteinet till musklerna, vilket man vill åt till träningen. Så även om man går längre i intag av mat mm så väljer jag att få mycket energi runt träning så själva träningen inte blir lidande. Själva träningsnutritionen är den absolut viktigaste faktorn när det handlar om muskeltillväxt. Så för att minimera risken för att tappa muskler under deff när man går längre på kalorier (vilket inte är mest optimalt för muskelhypertrofi) så vill jag ha mycket näring runt träningen.

IMG_5439.JPG

IMG_5438.JPG

IMG_5451.JPG
sallad är en standard-måltid under deff. Likaså kycklingfilé som det blir ca 3st/ dag (ca 700g). Tillagningen varierar jag mellan steka och tillaga i ugn. Tredje bilden är på en lunchtallrik där jag körde kycklingfilé, broccoli med olivolja och havssalt och sallad, riktigt gott och kalorisnål måltid. Broccoli är ett tips att äta mycket av då de innehåller mycket protein och lite kalorier men mättar bra.

IMG_5450.JPG

IMG_5449.JPG

IMG_5446.JPG
Kosttillskott
Kosttillskott använder jag som komplement till kosten och viktigast är proteinpulver för att jag ska nå mitt dagsintag av protein. Hela deffen delar jag in i olika faser och kosttillskotten blir då lite olika beroende på vilken fas jag är i. Exempelvis så startar jag aldrig med en fatburner direkt. Anledningen är att eftersom jag sänker intaget, ökar på med intervaller och är ännu striktare med val av mat så ger jag redan kroppen en rejäl fettförbränningsraket. De första veckorna så behövs ingen fatburner, den har sin plats efter några veckor när den vanliga fettförbränningen via mat och träning börja kanske dala ut, då kan man ta en fatburner som ett ess i rockarmen.

Kosttillskott jag kör under deff:
body science BCAA-XX cola: mitt favorit tillskott nr1. BCAA är alltså aminosyror och innehåller de tre mest muskelbyggande aminosyrorna, där största delen är leucin. Jag tar BCAA-XX på morgen direkt när jag vaknat, som mellanmål och under träning. Det blir ca 3-4 portioner om dagen. Smaken Cola är ny och riktigt god och jag tipsar ALLA att köpa den.

body science whey 100%: vassleprotein, say no more? Vanligt vassleprotein som jag tar innan och efter träningen. Gillar smaken DL rich Chocolate.

body science casein: långsamt protein som smakar fantastiskt. Tar en skopa med mjölk innan läggdags och håller kroppen i ett anabolt läge under natten.

body science proteinbar: tar ibland efter träning, då vill jag ha protein och kolhydrater och baren passar perfekt då. Nu finns delight bars som är ny!

body science omega-3: ett måste under deff. Bra fetter och särskilt viktigt om man inte äter mycket fisk. Tar 10g/dag.

body science magnesium: hjälper mig att återhämta mig när jag sover. Tar tre kapslar på kvällen tillsammans med glycine body science för att få kroppen att varva ned. Magnesium hjälper mig även mot migrän.

body science D-vitamin: bra för kroppen, extra viktigt under hösten när vi inte får mycket solljus.

Sen finns de andra kosttillskott jag tar i olika sammanhang och ibland varierar jag mellan exempelvis Pwo och endast kreatin. Ibland kör jag malto och ibland banan. Men protein är viktigast, jag vill inte få för lite protein/ dag då jag vill behålla muskelmassan.

Mitt favorit kosttillskott just nu är BCAA-XX Cola som jag använde flera gånger/ dag och tycker den är de godaste kosttillskottet av alla.

sammanfattning
Jag har nu berört kosten och kosttillskott, träning är en viktigt faktor men det får ett eget inlägg senare. Jag kör alltså mycket protein och nyttiga fetter och bra mat som kyckling, broccoli, avokado, grönsaker och frukt. Kolhydrater tar jag i största del runt träning och inte så mycket till maten. Viktigaste kosttillskottet är protein som jag behöver runt träning och för att nå dagsintaget, där siktar jag på ca250g/ dag.
Generellt så trivs jag med att leva sunt och äta bra matvaror. Kommer förmodligen ha en ätardag i veckan där jag kan ta en fuskmåltid, de räcker.

Träningen flyter på och jag sprang idag 6km, ganska skönt att kombinera med styrketräningen. Jag kommer köra mer HIT-träning iform av intervaller. Men jag kommer nog springa en gång i veckan.
Ett långt inlägg nu men jag tror jag har fått med de mesta, kan ha missat något men men.
Nu ska här ses USA i basket VM!

IMG_5093.PNG

Kommentarer

kommentarer

Marcus Elsberg

Posts Facebook Google+

Marcus Elsberg här, en 22åring bosatt i Karlskrona. Tränat hela mitt liv och varit aktiv inom Hockey och fotboll men nu endast gym. Jag kommer att göra tävlingsdebut på Decembercupen 2014 i klassen Men's Physique, tävlar för Team MMsports. Följ min resa här! Driver även bloggen: hmfitness.org