Olika typer av cardio, vad funkar?

13 december, 2014
13 december, 2014

Nu i juletider är det mycket mat som gäller, mat i alla dess former. Godis, fisk, kött, socker, fett, protein och kolhydrater. Det är lätt att man får lite panik över att man kanske har gått upp lite i vikt eller lagt på sig vätska. Lugn, lösningen är inte att överdriva med 6 cardiopass i veckan. Träna hårt på gymmet med vikter och kör 3-4 cardiopass i veckan så kommer du inte att gå upp lika mycket som om du tokkör cardio.

Cardio/konditionsträning brukar alltid vara ett hett ämne. Antingen älskar man det, eller så hatar man det.. Eller så förlikar man sig med att det måste göras med måtta. Det finns inget dunderrecept på som exakt funkar, det är individuellt och beror nog till stor del på vad man tycker om själv för cardio. Cardio kan vara allt från ett boxpass, spinning, indoor walking, trappmaskiner, crosstrainer, promenader, löpning, rodd, cykling, simning, crossfit.. You name it, bara du får upp pulsen mer än under ett styrkepass och blir ordentligt svettig. Träning ska vara jobbigt om det ska göra nytta, glöm inte det. Men du behöver faktiskt inte träna 2 pass om dagen eller 7 dagar i veckan. Kroppen måste få tid att vila och återhämta sig också!

Anledningen till att jag kör cardiopass även under offseason är för att hålla konditionen uppe så att jag orkar träna hårdare och intensivare på gymmet. Och jag håller fettprocenten i schack när jag ökar matintaget. Cardiopass består av varierad cardio helt enkelt, eftersom jag leder spinningpass på Fitness Force kör jag spinning där 2 gånger i veckan, jag tycker om att vara ute och springa så det brukar bli ett löppass och ett pass på vår trappmaskin som vi har hemma. 30 minuter kör jag och jag försöker lägga på stretch efteråt.. Men det är lite sisådär med det ibland. Den effektivaste typen av fettbränningspass tycker jag är intervallpass, man får upp pulsen ordentligt och man orkar köra mellan 20-30 minuter aktivt. Det boostar i alla fall min förbränning 🙂

 

Nyckeln är att hitta någonting man tycker om och tycker är roligt, som man känner att man kan ge 100% på. Jag använder mig mycket av musik och vilket humör jag är på just den dagen. Ska jag köra intervaller så vill jag mest bara ha någonting i öronen så att jag kan fokusera bara på mig själv och stänga ute omvärlden. I spinningen så satsar jag på mer varierad musik beroende på tempo i låten och lite vilka vibbar jag får av låten. Jag vill ha låtar som gör att man bara vill hänga med i musiken och trampa på så mycket man kan. Det tycker jag gör att man inte hinner tänka efter så mycket på vad man håller på med, eller att det är jobbigt. Vips så är passet slut och man är klar och helt färdig i kroppen:)

Så regel nummer 1: ÖVERDRIV INTE – få inte panik för att du njuter lite extra av mat i december, utnyttja energin på gymmet om du vill bygga. Annars, håll igen lite på maten helt enkelt. Välj vad du äter och ät inte varje dag.
2. HA KUL NÄR DU KÖR CARDIO
3. TÅLAMOD – förändringar sker inte över en natt
4. TRO PÅ DIN FÖRMÅGA

 

25klawn

Kommentarer

kommentarer

annatorseld

Posts Facebook Google+

Jag är en sprallig tjej född 90 med mål att tävla inom bodyfitness 2014. Jobbar för tillfället inom vården och är snart Diplomerad Massör. Intresset för träning väcktes när jag började med bågskytte som tonåring och insåg att både styrketräning och konditionsträning gynnade skyttet. Med några SM guld, NM-guld med mera i ryggsäcken har jag nu lagt pilbågen på hyllan och satsar 110% på bodyfitness! Följ min resa mot scenen, jag delar med mig av kost, träning och lite till :)