och så kan din träning påverkas av alkoholen

5 maj, 2013
5 maj, 2013

Alkohol, eller etanol som det egentligen heter, bildas när jästsvamp bryter ner socker.
Om man inte destillerar alkoholen kan halten maximalt bli 18 procent. Högre alkoholhalt, som i spritdrycker, kräver att man destillerar bort en del av vatteninnehållet.

Att man blir berusad av alkohol är knappast någon nyhet, men trots att ämnet är så välkänt vet forskarna inte med exakthet hur berusningseffekten uppstår. Det man vet är att etanol blir giftigt när alkoholen förbränns. Giftig…!? och vi dricker glatt ändå..

Vid det första steget i nedbrytningen bildas giftet acetaldehyd, som kopplas till de flesta negativa effekterna av etanol – som bakfylla och ökad risk för vissa cancerformer. Blir du lätt bakis kan det betyda att du bryter ner acetaldehyden långsamt. Det innebär i så fall att du exponeras för mer acetaldehyd och därmed i högre grad drabbas av de negativa effekterna av alkohol.

Hur påverkas då vår hälsa av alkohol? Det beror förstås på hur mycket man dricker, men också på vilken sorts alkohol man väljer. Om du tar dig en grogg får du i dig ren alkohol och raffinerat socker, det är den sortens alkoholdrycker som skadar kroppen mest och ger minst positiva effekter. Att blanda alkohol och koffeinhaltiga energidrycker, som i vodka redbull som blev populär för några år sedan, kan vara riskfyllt för känsliga personer.

Rött är rätt
Om du väljer rött vin får du i dig nyttiga antioxidanter istället för raffinerat socker. Måttlig konsumtion av rött vin har kopplats till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och minskad risk för diabetes typ två. De goda effekterna av just rött vin beror till stor del på det rika innehållet av antioxidanter, särskilt hälsosamt är ämnet resveratrol.  Resveratrol säljs i koncentrerad form av MMSPORT här !! 
Det har i undersökningar kopplats till inflammationshämning, ökad prestationsförmåga, minskad cancerrisk och till och med ökad livslängd. Köp den! 🙂

Detta låter förstås fantastiskt, men man bör inte ta dessa resultat på för stort allvar då många studier är på försöksdjur eller provrörsstudier. Att med säkerhet säga vilka effekter rött vin har på människor – och vilka mängder det handlar om – är en betydligt svårare uppgift. Vitt vin innehåller betydligt mindre nyttiga antioxidanter än rött. Trots att rött vin har många positiva effekter finns det studier som visar att även en måttlig vinkonsumtion kan öka risken för bröstcancer hos kvinnor.
En hög totalkonsumtion av alkohol skadar hjärtmuskeln, ökar risken för cancer, bukspottkörtelinflammation och leversvikt – med död eller levertransplantation som yttersta följd.

Träna inte bakis
För idrottaren har alkohol många negativa effekter, bland annat genom att alkohol driver ut vätska ur kroppen – och med vätskan försvinner också viktiga elektrolyter som kalium, natrium och magnesium. De som tränar mycket förlorar dessa mineraler med svetten under passen, så det finns en risk att brist uppstår redan utan inblandning av alkohol. Brister på elektrolyter kan leda till muskelkramper och försämrade prestationer.
Dessutom ökar alkoholen halten av muskelnedbrytande och fettinlagrande hormoner.

En studie på idrottare visade att 25 cl starksprit påverkade prestationerna negativt upp till 60 timmar efter intaget. Att träna med alkohol i kroppen är ingen bra idé, eftersom kroppen är upptagen med förbränningen av alkohol. Dessutom påverkar även små mängder alkohol koordinationsförmågan, vilket ökar risken för skador.
Planerar du att festa efter ett träningspass är det en god idé att dricka ordenligt med vätska både under och efter passet för att fylla på reserverna. Vissa tar vätske­ersättningstabletter i samband med fest, det kan fylla på förråden av olika elektrolyter – till exempel kalium, natrium och magnesium. FINNS OCKSÅ PÅ MM SÅKLAT!
För att minimera muskelnedbrytning och andra negativa effekter av alkoholen är det också viktigt att äta ordentligt, inte bara på festen utan under hela dagen.

Checklista inför festen

Vill du ta ett par glas, men ändå minimera alkoholens negativa effekter finns några tips på denna checklista.

1  Välj vin och öl före andra former av alkohol (allra helst rött vin, som innehåller en hel del antioxidanter, och har visat sig vara hälsosamt i rimliga doser).

2  Drick ordentligt med vatten före, under och efter festen.

3  Festa inte på tom mage! Ät något innan festen, även om det kommer att bjudas på mat.

4   Ska du på fest efter ett träningspass? Var då extra noga med mat och vätska efter passet, då du redan befinner dig i en nedbrytningsfas.

5 Undvik starksprit, sockriga drinkar och groggar! Kombinationen ren alkohol och sockrig dricka skadar hälsan och formen mest, och har minst positiva effekter.

6 Är du noga med din träning är det allra bästa att helt avstå från alkohol, du får helt enkelt väga fördelar mot nackdelar.

 SKÅL!!

 

 

Ulrika Merkel

Posts Google+