Sommar = Alkohol. Hur mycket kalorier dricker vi en sommarkväll?

5 maj, 2013
5 maj, 2013

Vill bara ge er en tankeställare.

Ett glas vin till maten någon gång gör ingen omvälvande skillnad rent energimässigt, men blir glasen eller tillfällena fler så spelar det en större roll. Men hur ofta dricker vi enbart ett glas vin?? eller 1 öl?

Alkohol  bidrar med energi men inte med någon näring. När kroppen förbränner alkohol är den inte lika bra på att hålla vårt blodsocker på en jämn nivå då levern arbetar med att bryta ner alkoholen istället för att bryta ner glykogen (våra kolhydratlager) och höja vårt blodsocker. Ni som ofta är ute på krogen känner igen det här:  Alkoholintag  bidrar inte bara med energi utan kan också leda till ett ökat matintag – Ni vet nattakorven eller kebaben..

Rött vin har oftast lägst kalorier medan alkoläsk och cider överlägset  ger högst . För att ge perspektiv följer en jämförelse här.

1 öl 5% 33 cl 132 kcal*

varav energi från alkohol: 92,4 kcal
varav energi från kolhydrater: 39,6 kcal

I jämförelse: 1 skiva grovt rågbröd med bregott, skinka och paprika 132 kcal

1 glas rött vin 12% 150 cl 107 kcal**

varav energi från kolhydrater: 4 kcal
varav energi från alkohol: 103 kcal

I jämförelse: 2 stora apelsiner 109 kcal

1 glas vitt vin (halvtorrt) 12,5% 150 cl 122 kcal**

Varav energi från alkohol: 103,6 kcal
Varav energi från kolhydrater: 18,4 kcal

I jämförelse: 1 2/3 digestivekex 121 kcal

1 cider 4,5% 33 cl* 223 kcal

varav energi från kolhydrater: 119 kcal
varav energi från alkohol: 104 kcal

I jämförelse: 2 dl lättfil med 1 dl fullkornsflingor 236 kcal

 

*Kaloriinnehållet kan misstämma något då informationen på producenternas hemsida är bristfällig.
** Energiinnehållet skiljer sig åt mellan olika viner.

 Artikel hämtad från Matvett.se

Ulrika Merkel

Posts Google+