Tips på en enkel övning som förbättrar läkningsförmågan

1 juni, 2016
1 juni, 2016

Efter att ha läst om denna övning i Mindfulness-ögonblickens under av Thich Nhat Hanh bestämde jag mig för att prova en av övningarna. Det är en ganska så enkel övning som bara kräver att du har lite koll på din andning. För genom att andas aktiverar du kroppens ”lugnande system” (parasympatiska systemet), det sätts även igång när vi vilar eller när vi går in i den där kända matkoman efter att ha ätit. När parasympatiska systemet aktiveras får det flera effekter på kroppen: sänkt puls och blodtryck, minskning av stress-hormoner och förbättrad läkningförmåga bland annat. Det låter ju inte helt fel, eller hur?

Övningen går till som så att du andas in 1 sekund, och andas sen ut 1 sekund. Nästa andetag blir 2 sekunder in och 2 sekunder ut, nästa 3 sekunder in och 3 ut och 4 sekunder och så vidare upp till 10. Sen vänder du och går tillbaka ned till 1 sekund igen. Det här gör att du inte bara får bättre andning och ventilerar lungorna utan också tvingas fokusera på din anding och på det du håller på med = instant mindfulness 😉

Den här övningen kan du göra även när du är ute och går, när du sitter med läxorna eller bara köra en kortis mellan seten på gymmet.

Dagen pass var axlar med massa super- och dropset för både framsida utsida och baksida. Riktigt bra pump, nästan ödemliknande känsla efteråt…! Man kände sig inte så kaxig när man stod med 1 kg vikten och verkligen använde alla muskler man hade för att bara försöka lägga tillbaka den på viktstället igen.

 • Axelpress 4 x 8 reps + dropset
 • Laterallyft med hantlar 4 x 8 reps + dropset
 • Frontlyft med viktskiva: 4 x 15 reps + dropset x 2
  • + frontlyft i kabel 4 x 12 reps
 • Triset bakre delts (magliggande på lutad bänk): håll 2-3 sek i toppläget, vila 10 sekunder mellan varje övning. 4 set. 😉
  • Fronlyft: 6 reps
  • Laterallyft: 10 reps
  • Abduktion, dra ihop skulderbladen: 10 reps
 • 20160603_095652.jpg
kommentarer, 195 Visningar

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.