Rehab med djupa knäböj

21 september, 2016
21 september, 2016

Femte veckan har snart passeerat på PH3-workout. Styrkan i både böj, mark och bänk har ständigt klättrat uppåt. Det har varit fem veckor med en ny teknik i benböj. Tidigare har jag alltid kört high-bar och då med lite ifrågasättande djup. Det har inte bara orsakat att jag alltid höjt vikten lite för fort utan också lett till lite värk och skador här och där, speciellt knäsenan har fått mycket stryk.

Som fysioterapeut har jag alltid varit lite ifrågasättande om den s.k. lilla butt-winken när man går för djupt. Har alltid fått höra att det utsätter lederna i ryggen för ogynsamma belastningar när man rundar ryggen i knäböj. Och jag som har hamstrings ungefär lika stela som kylskåp rundar min rygg som få… Men så fick jag höra att det kanske ändå inte var förenat med smärre livsfara att runda ryggen, vissa hade till och med blivit av med sin knäsmärta tack vare att det kört de mytomspunna ass-to-the-grass-knäböj (dvs. så djup knäböj som möjligt).

Och efter 5 veckor kan jag säga att jag ju inte direkt har fått mer smärta i knät och känner definitivt inte av några ryggproblem. Och jag har dessutom fått riktigt bra kontakt i benmusklerna som växer så det knakar. Idag lyckades jag (nätt och jämt) pressa upp 80 kg x 6 reps. Hoppas på fortsatta ökningar kommande veckor! :)

kommentarer, 144 Visningar

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.