Smart av choklad… eller??

26 februari, 2016
26 februari, 2016

chocolate-551424_1920

Choklad i all ära denna fredag och vad passar väl bättre än lite faktagranskning…? Ingen kan väl ha undgått att missa studien som häromdagen pratade om att man blir smart av choklad. I mitt huvud lät det bara lite för bra för att vara sant, för då skulle jag ju kunna bli nästa geni bara genom att konsumera 10 kg Marabou i veckan… Så jag djupdök lite i studien i fråga för att hitta ett svar till om det verkligen stämde.

Studien kommer från USA och heter Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study och kommer troligen publiceras 1 maj i år. Syftet var att se om det fanns ett samband mellan chokladintaget per vecka och kognitionsförmågan.

Studien är sista delen i en serie om 6 studier som skulle studera kognition i samband mellan olika faktorer. I denna studie ingick 968 deltagare i varierad ålder. De delades upp i 2 grupper beroende på mängden choklad de åt i veckan. Deltagarna fick skatta sin egen chokladkonsumtion mellan ”sällan/aldrig” och ”minst 1 gång per vecka”. Kognitionen mättes genom olika neuropsykologiska tester.

Resultatet visade att deltagarna som åt choklad ”minst 1 g/v” fick högre poäng på alla kognitionstester än den gruppen som skattade sin chokladkonsumtion ”sällan/aldrig”.

Resultatet låter ju lovande… eller hur? Men liksom allt annat i livet finns det alltid små kryphål och den här studien är inget undantag. Varför det i det här fallet är extra viktigt är för att kryphål gör att man kan tolka resultaten av studien lite annorlunda än vad som förmodligen avses. Punkterna jag tar upp nedan är de författarna själva diskuterat i sin uppsats.

1) Chokladkonsumtionen hos deltagarna var självskattad. Det innebär att varje person fick själv avgöra hur ofta hen åt choklad eller inte. Självskattning kan vara en riktig dödssynd inom studier… för visst kan det ta emot att erkänna hur mycket choklad man äter varje dag? Eller att du rent av överskattar din chokladkonsumtion…? Dessutom.. vad exakt innebär att äta choklad ”sällan/aldrig”? Om man hetsäter choklad 1 vecka per år räknas det som sällan? Eller räknad det som ”mer än 1g/v” man äter endast ett par gram choklad om dagen men då varje dag?

2) Det gjordes ingen skillnad på vilken typ av choklad deltagarna åt. Vill man verkligen komma åt vad det är i chokladen som gör personer smartare vore det bra att göra en lite bättre indelning. Exempelvis är mörk choklad i regel dyrare än ljus choklad… så att äta mycket mörk choklad sammanfaller inte med plånboken, vilket då skulle innebära att de som åt mörk choklad gjorde det mer sällan. Så skulle då mörk choklad göra dig mindre smart än ljus…?

3) Datainsamlingen skedde bara 1 gång (!!!!) Detta är det allra viktigaste! För det innbär rakt igenom att författarna likväl ha haft sån tur att de lyckats samla alla smarta deltagare i en och samma grupp och de råkade också äta mer choklad än de mindre smarta… därmed är det också sagt att det inte beror på chokladen att de gjorde bättre ifrån sig på testerna! Alltför ofta tycker jag se dessa samband dyka upp och en viktig sak att lära sig är detta: korrelation är inte en kausalitet.

Ett liknande exempel är att denna studie (som granskas bra i denna artikel) där man helt enkelt frågade folk vad de drack till maten. De med övervikt sa då att de oftare föredrog lågkalori-dricka så som Coca-Cola Zero mm, än de som hade normal viktstatus. Slutsatsen blev ”Diet-drycker gör dig fet!” Betyder i att Coca-Cola Zero gör dig fet? Svar: nej! Det betyder att det finns ett samband men det betyder inte att det beror av varandra. Precis som att om det finns ett samband att blommorna slår ut när det är vår… men det betyder absolut inte att blommorna orsakar våren…!

Så resultatet i choklad-studien kommer av hur man väljer att tolka den… och olyckligtvis har författarna valt att få resultatet att se ut som ett orsaks-samband ”att choklad gör dig smart” när det egentligen ska vara ”de som äter choklad mer än 1 gång i veckan råkade samtidigt också vara rätt så smarta”.

Så i just denna studie på frågan om det är choklad som gör dig smartare är svaret dessvärre: Nej. (Men du kan ha turen att vara smart och äta choklad samtidigt…!)

Meeeen det hindrar ju inte choklad från att ha en hel del massa andra bra effekter som beskrivs i artikeln:

Few other natural products have been purported to have as many medicinal benefits as chocolate. From very early times to the present day, chocolate has been used to reduce fever, treat childhood diarrhoea, promote strength before sexual conquests, decrease ‘female complaints’, increase breast-milk production, encourage sleep and to clean teeth”

/P.K. Wilson Centuries of seeking chocolate’s medicinal benefits. Lancet, 376 (2010), pp. 158–159

Så bara därför tänker jag sätta mig och äta lite underbart god Choklad-jordnödssmör från MM Sports…! För det är ju trots allt fredag och jag gillar att leka smart 😉

chocolate mmsports

 

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.