Nyårs-pretzels med skinka och ost

6 januari, 2016
6 januari, 2016

Detta är inget recept jag kanske skulle äta på diet, men nu är jag inte på diet längre och det är ju bara nyår en gång om året. Så tänkte lyxa till det lite med ost och skink-pretzels. Det man kunde göra är att byta ut vetemjölet mot någonting nyttigare, typ havremjöl eller liknande. Men så vill jag ju kunna äta lite fler än en bulle utan att drabbas av sten-mage 😉

Självklart har jag fortfarande inte bytt ut sötningströ mot socker! Finns ingen anledning som jag kan se nu (förutom priset!) att inte fortsätta med det. Och där hemma går det ju hem så det är bara att köra på!

Innehåll per bulle (totalt ca 45-50 st):
40 kcal
2 g protein
6 g kolhydrater
0,5 g fett

Ingredienser till deg:

  • 2,5 dl mjölk (värmd till 42-45)
  • 2 msk sötningsströ
  • 6 dl vetemjöl
  • 12 gram torrjäst
  • 1/2 tsk salt

Fyllning/Topping:

  • 100 g kokt skinka
  • 125 g riven ost (12%)
  • En nypa havssalt

Workprogress:

  1. I en kastrull på medelvärme, häll i mjölken och sötströ och rör om tills det löst sig.
  2. Kombinera mjöl och häll i mjölk- och sötströmixen. Rör ner torrjästen och rör om tills degen är fast. Vid behov kan du knåda degen på ett bord ett par minuter.
  3. Låt degen jäsa ca 2 timmar, tills du kan se bubblor på ytan. Hacka skinkan och ev. strimla osten under tiden.
  4. Häll ut degen på bakbordet. Dela upp den i fyra delar, kavla ut den till ca 40 x 20 cm stora kvadrater. Fyll ca hälften med ost och skinka. Rulla tight ihop degen till stora rullar och dela den till mindre bullar.
  5. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter på bakplåt. Spraya med Pam-spray och strö havssalt ovanpå.
  6. Sätt in i ugnen på 185 grader i ca 18-20 minuter.
  7. Done! 🙂

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.