Zucchini yra

20 maj, 2013
20 maj, 2013

Det går att variera denna grönsak i all oändlighet. Fantastiskt gott i olika maträtter.

I LCHF sammanhang används den ofta som ett substitut till pasta vilket jag tycker man kan ta till vara på och inspireras av (speciellt under diet men jag tycker att man även i ”vanliga” fall bör få in mer grönsaker i matlagningen).

Jag köpte på mig ett gäng och experimenterade lite i köket och resultatet blev oerhört lyckat och uppskattat.

Fläskfilé med zucchinipasta och rostade pumpafrön

Zucchinipasta (1 portion)

1 zucchini

½ msk smör

1 vitlöksklyfta

Salt, peppar, persilja och basilika

1 msk pumpafrön

Rosta pumpafröna i en torr panna till de fått gyllenbrun färg. Dela zucchinin på längden och skala ”spagettistrimlor” med hjälp av en osthyvel. Pressa vitlöken och bryn i smöret, tillsätt zucchini och kryddor. Stek någon minut tills zucchinin blivit mjuk.  Toppa med rostade pumpafrön. Servera med stekt fläskfilé (1 portion = 6 tunna skivor) samt grönsaker (på bilden: paprika och champinjoner).

Innehåll per portion (inklusive 125 g stekt fläskfilé och 50 g grönsaker): 344 Kcal, 41 g protein, 16 g fett och 7 g kolhydrater

 

Zucchini & kycklinglasange med vitlöksyoghurt

4 portioner

  • Skär 600 kycklingfilén i små bitar och stek i teflonpanna. Krydda med salt, svartpeppar och chilikrydda
  • Skala och hacka 2 gula lökar. Stek tillammans med 1 burk champinjoner. Blanda samman med kycklingen.
  • Skiva 2 zucchinis  i både tunna och tjocka skivor (använd tex osthyvel)
  • Blanda ihop 300 g kvarg, 200 g tomatpuré, 2 msk ajvar relish, 2 msk vatten, 4 pressade vitlökskyftor, salt, peppar och chilikrydda till en sås.
  • Lägg de tjockare zucchiniskivorna i botten på en ugnssäker form. Smeta på ett lager sås och lägg ett lager med kyckling/lök/champinjoner. Varva med tunnare zucchiniskivor, sås och kyckling i två omgångar, avsluta med sås.
  • Toppa med 8 skivor mager ost  och grädda i 30 min på 200 °
  • Pressa vitlök med naturell yoghurt (alt. Grekisk yoghurt) och servera till lasangen.

Innehåll per portion: 374 Kcal, 55 g protein, 9 g fett, 15 g kolhydrater

 

Smaklig måltid! 🙂

Elinor Medhammar

Posts Google+