HUR du äter spelar lika stor roll som VAD du äter

10 juli, 2012
10 juli, 2012

Tar du dig någonsin tid att reflektera över sättet du äter på?

Detta är något som jag tänkt på ett tag nu. Av alla de patienter jag träffat som har problem med vikten är det få som verkligen tänker på HUR de äter! Jag har börjat lägga märkte till olika mönster som finns och vilka frågor man får ställa för att få människor att tänka till lite extra.

Många är upptagna med att stämpla bra och dåliga livsmedel och placera dem i olika fack. ”Det där kan man väl äta, det är väl nyttigt” eller ”Jag har hört att man inte ska äta det där”. Ingen har en riktig helhetsbild och många tänker återigen i svart eller vitt, bra eller dåligt. Antingen så får man äta det eller så är det förbjudet. Att man sedan står vid diskbänken och äter över grytorna, sveper en halv liter mjölk så fort man öppnar kylskåpet, alltid äter framför tv:n eller att en måltid tar mindre än 10 minuter att äta tänker de inte på!

Här är några av de frågor jag har i bakhuvudet om jag träffar en patient med viktproblem men det tål att tänkas på även om man är normalviktig. HUR äter du?

  • Använder du alla sinnen när du äter? Hinner du känna olika smaker, dofter, texturer i munnen eller blandas allt i ett enda virrvarv. Kommer du ens ihåg vad du åt igår?
  • Kastar du i dig maten? Tuggar du verkligen maten eller sväljer du ner stora bitar? Hur lång tid tar det från att du börjar äta tills dess att du upplever mättnadskänslor?
  • Hur ser din måltidsmiljö ut? Sitter du ner och äter eller springer du runt med en macka i högsta hugg? Rusar du alltid vidare till nästa grej i livet?

Har vi ständigt uppmärksamheten riktad åt något annat håll är det svårt för mättnadskänslorna att hänga med. Går vi runt och småäter tappar man lätt överblicken över mängderna och lurar hjärnan att äta mer än om man tagit en rejäl portion från början.

Många har ett omedvetet ätande som bara går på ren automatik.

Man lägger upp lika mycket mat som man brukar äta utan att ens fundera en sekund över om man faktiskt är hungrig eller mätt. Man tar en näve chips och låter sedan handen vandra till skålen och utan att man märkt det har man ätit upp allt.

Stanna upp och lägg lite mer tid på din måltid. Kanske ett bra sätt att varva ner och bli mer närvarande.

Några tips för medvetet ätande

  • Duka fint och se till att ha lugn och ro omkring dig.
  • Ta dig tid att titta på maten, känn hur den luktar, hur den känns i munnen och vad den smakar.
  • Ta mindre tuggor och svälj inte förrän du tuggat väl. Känn eftersmaken av maten.
  • Låt varje måltid ta minst 20 minuter.
  • Se matstuden som en paus/andrum/tillfälle för njutning i en så annars stressad tillvaro.

 

 

Elinor Medhammar

Posts Google+