7 tips till att hålla motivationen uppe!

16 september, 2015
16 september, 2015

12000132_10207660223325215_1828412924_n

Hej på er! Att motivationen tryter ibland är någonting som de flesta känner igen, hur gör man för att på bästa sätt hålla motivationen uppe? Jag har gjort samma sak som många andra, man vill komma igång med träningen och tycker att det är jättekul! Man tränar ett hårt pass varje dag och det går jättebra men sedan springer man rakt in i väggen och blir dundersjuk eller känner att det inte ger något resultat och tar ett uppehåll och sedan blir det jättesvårt att komma tillbaka igen. Eller så tycker man inte att det är så kul, det kanske bara är tungt och motigt att gå dit? Jag tänkte lista några saker som gör det lättare att hålla motiationen uppe!

1) Hitta en träningsform som DU tycker är kul! Det finns väldigt många olika träningsformer och det gäller att hitta just det som du tycker är roligt, det gör det lättare för dig att komma igång och hålla motivationen uppe. Det är ingen idé att tvinga sig till ett tungt bodypump-pass med tanken att det är bra, när du egentligen tycker att det roligaste är att köra aerobics. Du kommer att ha en massa negativa tankar i huvudet och du kommer inte ge 100% under passet, om du däremot åker på den där aerobicspasset istället dansar du runt med ett leende på läpparna och tar kanske i lite extra under varje rörelse. Vilket tror du ger mest? Precis, det andra alternativet. Ut och testa vad du tycker är roligast!

2) Gå inte ut för hårt! Som jag skrev innan är det väldigt vanligt att motivationen är på topp och man tränar hårt varje dag och det är jättekul, man börjar tänka att man kan träna innan jobbet och ett pass efter jobbet. Träningen går så lätt och man känner sig stark, men sedan efter några dagar eller en vecka har man nått väggen. Man slås av en förkyldning med halsont eller så känns träningen betydligt mycket tyngre och man ser inget resultat av träningen. Oftast chockar man kroppen genom att helt plötsligt träna så hårt och därmed kommer förkylningen som ett brev på posten, och så tvingas man till vila och sen är det svårt att komma tillbaka igen. Ta det lugnt och njut av att det går så himla bra och överdriv inte träningen!

3) Vad är ditt mål med träningen? De flesta som börjar träna gör det av en anledning, detta kan vara för att bli mer hälsosam och friskare/piggare. Men det kan också handla om att nå ett personligt mål inom träningen som till exempel springa 1 mil på under en timme eller lyfta en speciell vikt i en viss övning. Hitta ett mål som du vill uppnå med din träning och lägg upp delmål på vägen, genom att kunna bocka av delmålen under tiden du jobbar mot ditt mål blir det lättare att hålla motivationen uppe. Utan ett tydligt mål med din träning blir det svårt att motivera sig till att ta sig till träningen, sätt dig ner och skriv upp var du är nu på ena sidan av papperet och ditt mål på andra sidan. Sedan skriver du upp några delmål som du vill uppnå i mellan dessa på papperet, detta kan vara t.ex. att man vill gå ner eller upp i vikt och då kan det se ut så här

START: 50kg     delmål 1) 55kg    delmål 2)  60kg     delmål 3) 65kg   MÅL: 70kg

Om du vill kan du också sätta upp ett datum vid varje delmål som känns rimligt för dig, här är det viktigt att vara realistisk och inte sätta alldeles för höga krav på sig själv. Genom att sätta upp höga krav på dig själv kan ge dig hög motivation men det kan också komma som ett slag i ansiktet när du sedan inte uppnått det och motivationen dalar. Peppa dig själv och rita upp ett tydligt och rimligt mål, det är så mycket roligare om du skulle uppnå ditt mål tidigare än planerat! Vad är ditt mål?

4) Hur ofta vill du träna? Beroende på vad ditt mål är så är det bra att sätta upp en plan på hur ofta du vill träna, återigen är det viktigt att vara realistisk och hitta en bra balans. Det är viktigt att inte sätta upp för höga krav på sig själv genom att planera 6 tunga pass i veckan, känn efter vad du mår bra av och hur många pass som håller dig motiverad. Min egen erfarenhet är att det är lättare att sätta upp ett lite lägre mål och sedan känna efter hur det känns, om man sedan känner att man kan lägga till ett extra pass så gör det! Men gå som sagt inte ut för hårt och träna så mycket som du känner att du orkar och mår bra av!

5) Hitta en träningskompis! De som spelar lagidrotter peppar varandra under träningar och matcher och på så sätt håller man motivationen uppe, när någon är låg och vill ge upp får man en massa stöttning av lagkamraterna. Men om man är själv och går till gymmet som ny och inte har så stor koll på allt, hitta en PT eller en bra kompis som kan hjälpa dig eller tillsammans med dig utforska nya träningsmetoder eller övningar. Det blir betydligt mycket roligare att träna tillsammans med någon man trivs bra med, man kan varva träningen med lite skitsnack och sedan fortsätta och peppa varandra genom hela passet. Vissa väljer att träna själva och tycker att de kan fokusera bättre, medan andra känner att de behöver någon att skoja lite med under tiden eller så behöver de den där extra putten. Ta med dig någon kompis som har ungefär samma mål som dig med träningen, eller något helt annat och lär er av varandra!

6) Hitta något som ligger nära hemmet eller jobbet! Om du är en person som tycker om att träna på gym eller gå på pass så hitta ett gym som ligger nära hemmet eller jobbet, på så sätt blir det lättare att ta sig dit och göra det du sagt att du ska göra. Om man har långt till gymmet så att du måste ta bilen dit blir det svårare att motivera sig själv att ta sig dit, jag har själv haft mitt gym 2 min promenad från hemmet men även 20 min med bil och det är en otroligt skillnad! När jag bodde i stort sett granne med gymmet hade jag ingen anledning till att inte gå ner dit och köra mitt pass, jag behöver inte gå så långt eller ta bilen dit. Om någon kompis var där kunde jag bara springa över och träna tillsammans, det underlättade otroligt mycket och träningen blev betydligt mycket roligare!

7) Snygga träningskläder! Det är så himla kul att köpa hem lite snygga tights, träningslinnen eller sportbhar i glada färger. Det är verkligen något som piggar upp motivationen! När man fått hem lite nytt vill man verkligen prova dem direkt och om man till och med känner sig snygg i dom så blir träningen betydligt mycket roligare! Genom att rensa ut och uppdatera träningsgarderoben lite då och då kan motivationen öka lite, passa på under reor och fyll upp garderoben lite! 🙂

Kommentarer

kommentarer

tinawidmark

Posts Google+

Tina heter jag och är en träningstokig tjej på 25 år från Umeå men som flyttat ner till Stockholm för kärleken, Jag blev medlem i Team MMsports 2015 då jag satsade inför min debut i Bodyfitness. Jag ställde mig på scenen för första gången på Luciapokalen 2016 och nu jobbar jag mot en starkare kropp och en bättre form, följ min resa där jag kommer dela med mig av min träning och av lite hälsosamma recept :)