Ideal och press på sig själv

1 september, 2015
1 september, 2015

11949663_10207533517077638_150390732_n

Hej regniga tisdag! Vaknade i morse och kollade ut genom fönstret, jag tänkte gå ut på min vanliga morgonprommis men då det regnade blev jag slö och lade mig i soffan med min protteshake istället. Jag är så otroligt påverkad av vädret och när det regnar blir jag lätt seg och trött, så det blir en innedag med lite städning och boka tvättid. Träningsvärken idag är inte att leka med! Den här veckan är vecka 3 på mitt nya träningsschema och nu är det riktigt många reps i varje övning, igår stod det bröst och axlar på schemat och det såg ut såhär:

Snedbänk 30 x 4

Lutande bröstpress 25 x 7 FST

Hantellyft åt sidan 30 x 5

Militärpress 30 x 4 

Avslutade passet med lite magövningar

Jag kan säga att det verkligen gjorde ONT i musklerna efter varje set! haha nästan skrattretande att jag körde hantellyft på 3 kgs hantlarna och gråten var inte långt bort 😉 Jag börjar kunna se lite resultat i spegeln nu, lite mer definierad och det är så jäkla kul! Jag har snittat – 1 kg nu de här två veckorna på nya schemat och fick kommentaren av coachen att jag var GRYM, att dessa små kommentarer kan göra en hel dag 🙂

I denna stund sitter jag och lyssnar på BODY radio och på fina Antonia Apeveski som jag följer på instagram och som är en stor förebild, hon tar upp det här med idealen i fintessvärlden och de olika sidorna kring dieter och tävlingssatsningar. Hon är så otroligt klok och jag inser att folk utifrån måste förstå att det är en extrem sport, det är inte något som man uppnår på en dag/vecka och det är inget ideal med stora bröst, stor rumpa och magrutor. Jag kan uppleva att folk ibland förväntar sig betydligt större resultat och slänger med kommentarer men har ingen förståelse för vilket otroligt tungt jobb det är att nå till den där formen genom en tuff diet och tung styrketräning. Jag kan känna igen mig i hennes historia utifrån pressen, jag är en sådan som sätter stor press på mig själv utifrån många perspektiv och det är lätt att det blir för mycket och det slutar med att man går in i väggen. Jag har varit där två gånger då jag studerat 100%, jobbat 50% samt tränat två pass per dag och krävt 110% av mig själv varje dag, till slut går det inte längre och det slutar med att man hamnar i sängläge i flera veckor. Man strävar efter ett sorts ideal som egentligen inte är något normalt, utifrån mitt perspektiv handlade det om att prestera. Att vara en förebild för mina tre yngre systrar var något som var väldigt viktigt för mig, att prestera i skolan, göra ett bra jobb och även få resultat i gymmet och då också i bassängen. Jag letade upp tiderna som krävdes till DM och siktade mot det från dag 1, men redan efter första tidtagningen tryckte jag ner mig själv och en massa elaka kommentarer snurrade runt i huvudet om att jag var seg, hade sjukt dålig teknik och tålamodet att träna på tekniken i simsätten försvann.

All den här pressen kommer ju från någonstans, från samhället, media och från folk i sin omkrets, ett ideal som för många är ouppnåeligt men som många ändå försöker eftersträva. Alla har ett ansvar för vad man lägger ut på internet, hur man uttrycker sig och vad man säger till sina vänner och bekanta. Det är så lätt att påverka folk i sin omgivning och genom att säga en kommentar till fel person vid fel tillfälle kan göra så otroligt mycket! Jag är själv inte någon som blir så lätt påverkad av andras inlägg men för någon vecka blev jag faktiskt det, en tjej lade ut en formbild där hon enligt mig var riktigt snygg med definierade muskler med en kommentar i stil med ”har panik, hur ska jag hinna komma i form på bara tre månader!?”. Jag som inte var så stressad blev otroligt stressad över min form och började tvivla på mig själv och min diet, började tänka att den här dieten inte ger mig någonting och att jag ser ingen skillnad. Men så kom min kloka pojkvän och sa till mig att ”hon säger så bara för att få massa fina kommentarer, hon vill ju bara höra att hon är snygg.. Tragiskt!” och helt plötsligt försvann all stress. Man ska aldrig jämföra sig själv med andra, bara med sig själv och se skillnaden i sin egen process. Alla har olika förutsättningar och det är omöjligt för mig att jämföra mig själv med någon som tävlat i flera år och jag som satsar för första gången. Alla gör så gott de kan och utifrån sina olika förutsättningar och mål, genom att sikta mot sitt eget välbefinnande istället för att se ut eller vara som någon annan kommer man må så mycket bättre! Jag har tyvärr fått inse att jag inte kan vara någon superwoman, och att bara att det ska krävas att man kutar rätt in i väggen två gånger innan man inser det?

Om du ska göra något idag så ska du lyssna på det här, sjukt intressant! Klippet hittar du här nedan 🙂

http://www.body.se/artiklar/radio/20150831/body-radio-diskuterar-ideal

Kommentarer

kommentarer

tinawidmark

Posts Google+

Tina heter jag och är en träningstokig tjej på 25 år från Umeå men som flyttat ner till Stockholm för kärleken, Jag blev medlem i Team MMsports 2015 då jag satsade inför min debut i Bodyfitness. Jag ställde mig på scenen för första gången på Luciapokalen 2016 och nu jobbar jag mot en starkare kropp och en bättre form, följ min resa där jag kommer dela med mig av min träning och av lite hälsosamma recept :)