Att lära sig att det får ”göra lite ont”

27 maj, 2016
27 maj, 2016

Veckan går mot sitt slut och träningspassen rullar på, MI40 är inne på dag 12 och idag var det axlarna som skulle få jobba.

Jag kan ärligt säga att det här är ett av de få träningsprogrammen där jag känt att ”fyyy va skönt det hade varit med en vilodag…!” Inte ens på diet där jag gick upp 4:30 för att cykla bort till Kraftkällan i snön kände jag att jag var så trött i musklerna som jag varit de här dagarna, men för mig är det bara ett bra tecken. Jag har en förkärlek till smärta, inte på det uppenbara sättet som när man har ont tån när man slår i den i en pall, utan smärtan som kommer av att man har jobbat med musklerna. När jag lär ut konsten om träning och fysisk aktivitet till patienterna märker jag hur rädda många är för att våga känna smärta. För väldigt många är smärtan ett tecken på att någonting är fel. Min uppgift är att få dem att dels lära sig att smärta har flera olika ansikten och framförallt att lära sig att inte all smärta är farlig. För att kunna uppleva hur det är att vara totalt smärtfri måste man också kunna uppleva hur det är att ha ont.

Jag har träffat en patient där vi bara har jobbat med det mentala, att våga träna och våga låta det göra lite ont, för det kommer vara det ulitmata kvittot på att kroppen får jobba, att den får tillåta sig själv att bygga upp sig för att anpassa sig mot den nya belastningen. Utan belastning, utan utmaningar och utan att vi måste pusha oss själva, kommer vi aldrig utvecklas och bli bättre. Stegring och progression sker endast genom att övervinna hinder. Och jag gillar ju att övervinna hinder. Jag vill till och med hävda att det är hindret som är målet. Precis som en diet till en tävling eller att våga upp och gå är ett så är det ändå det man vill tycka är kul. För att träna för att nå ett visst mål gör ju bara träningen till ett ”måste” och ”måste:n” är aldrig roligt! Ser man istället träningen för vad den egentligen är, att öka sin fysiska kapacitet, att låta musklerna belastas så som de ska göras, att känna av det där flåset och känna hur lungorna jobbar, kan bli riktigt trevligt! Bara man tillåter sig att njuta av det.

Dåligt väder ger i alla fall good hair-day

Axlar idag!

Dagens träningspass:

•Reverse flyes i maskin: 4 x 8 reps (40×0)

•Reverse flyes på lutad bänk: 4 x 8 reps (seriös ödembildning i axlarna!)

•Laterallyft med hantlar: 5 x 10 reps (dropset x 2)

•Axelpress med hantlar: 4 x 20 reps @ 5-7,5 kg

•Axelpress i maskin: 3 x 20 reps (nästan med enbart ”kroppsvikt” i detta läge…)

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.