Lightläsk och bukfetma – en lite närmare granskning

18 mars, 2016
18 mars, 2016

Vet inte varför men kvällstidningar gillar verkligen att hata på allt som stavas ”sötningsmedel”. Och nu har stackars SVT gjort misstaget att trampa i klaveret igen när de utropar i denna artikel ”Ny studie: Lightläsk kopplat till bukfetma!” Med en sån rubrik är det tveklöst hur folk kommer reagera och att sprida budskap utan att kolla fakta ordentligt är inte speciellt bra ur mediasynpunkt.

Grundstudien är publicerad för ett år sedan i Journal of the American Geriatrics Society och heter Diet Soda Intake Is Associated with Long-Term Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San Antonio Longitudinal Study of Aging. I överlag en bra genomförd studie med en lite mindre bra tolkning av resultatet. För det är ju bara resultatet som räknas enligt media. Jag tycker ändå alltid det är kul att se hur bra författarna tolkat studien i fråga.

Studien var prospektiv kohortstudie. Med kohort innebär att deltagarna har en gemensam nämnare, ex. ”alla personer som gymmar på ett gym x under en specifik helg” skulle kunna vara en kohort. Med prospektiv menas att studien studerar sambandet mellan ex. sjukdom och riskfaktorer. Redan här kan man börja dra öronen åt sig och det har att göra med orsaks-verkan-sambandet vilket jag kommer komma till senare…

I denna studie deltog 749 personer, alla över 65 år och rekryterade från en annan studie The San Antonio Longitudinal Study of Aging (SALSA). Värt att nämna att deltagarnas medelvärde på BMI var >28 + 5,1 kg/m2 samt att medelmåttet för omkretsen kring midjan var 98 + 13 cm. 71% av deltagarna i den här studien var dessutom överviktiga redan innan studiens start.

Studien pågick under ett genomsnitt av 9 år med totalt 4 testomgångar som deltagarna fick genomföra, 1 baseline och 3 stycken uppföljningar. Deltagarna mättes i flera variabler: blodsocker, BMI, vikt, längd och förändring i midjemått i cm.

För att gruppera deltagarna fick de alla vid studiens början svara på frågan: ”Hur många burkar läsk dricker du per vecka?” De som svarade att de antingen 1) inte drack någonting eller 2) bara drack vanlig läsk (ej sockerfri) eller 3) < 0,05 burkar/dag grupperades in i ”non-users”. De övriga deltagarna grupperades in i antingen ”occasional users” (>0 eller <1 burkar/dag), eller ”daily users” (>1 burkar/dag). De som drack både sockerfri/light-läsk och vanlig läsk grupperades också in i någon av dessa grupper men de dividerade då det totala intaget burkar per dag med 2.

Till slut såg gruppindelningen ut på detta sätt (endast inkluderat de deltagare som kom på alla 3 uppföljningar):

  • Non-users:    255 pers
  • Occasional:   89 pers
  • Daily:              40 pers

Nu kommer det intressanta: resultatet…! Här visade författarna upp att de i gruppen ”daily users” och ”occasional users” hade högre BMI än de i gruppen ”non-users”. Resultat nummer två som författarna också valde att lägga vikt vid var hur mycket midjemåttet förändrades för de som drack sockerfri läsk och för en annan grupp som inte drack (här valde man alltså att bara ha två grupper). De som drack sockerfri läsk hade större ökning av midjemåttet än de som inte drack någon läsk alls. De två resultaten talar ju inte så bra för sötningsmedel. Men så finns det ju även en del kryphål i den här studien att ta itu med som faktiskt påverkar tolkningen resultatet en hel del.

Då kommer vi till min favorit: anledningen till varför det inte går att dra några relevanta slutsatser av den här studien! Likt den förra studien om choklad så är den här studien endast en observationsstudie. Det innebär följande:

  1. Det finns absolut ingen möjlighet för författarna att kontrollera deltagarna mellan de åren de inte kom på uppföljningen
  2. Det går att säga att det finns ett samband mellan intag av lightläsk och BMI och midjemått men som vi alla vet så är det ingen orsak –> det går inte att säga att lightläsken är orsaken till viktuppgången eller det ökade midjemåttet.
  3. Flera av deltagarna kan mycket väl ha bott granne med McDonald’s och bara ätit hamburgare och druckit lightläsk under alla 9 åren studien pågick…
  4. Deltagarna får ingen behandling, det görs alltså inga åtgärder för att se ex. ”Vad händer om vi tar bort lightläsken hos dem? Kommer midjemåttet att minska då…?”

Ytterligare ett par svagheter med studien är:

De allra flesta deltagarna var ju redan överviktiga vid studiens start. Det innebär att de förmodligen redan annammat en livsstil som inte var särskilt hälsosam och skulle garanterat öka i både midjemått och vikt oberoende vad de drack till maten. De togs heller ingen data på deras övriga livsstil ex. antal steg/dag, om de tränade eller inte osv. Det kan också ha som beskärda del i viktuppgången.

Gruppen med ”occasional” users blandade både lightläsk och vanlig läsk vilket innebär att det går inte säkert att säga att det BARA är lightläsk som leder till ökat midjemått, de hade lika gärna kunnat vara vanliga Coca Colas fel.

Författarna hade heller ingen möjlighet att övervaka hur många kalorier deltagarna konsumerade vilket inte heller ger så bra grunder att kunna dra slutsater av. För ett ökat intag av kalorier leder också till viktuppgång…

Men vad kan då studien säga: Jo, det finns ett observerbart samband mellan att dricka lightläsk och att ha högt BMI och öka i midjemått… men det finns ju flera observerbara samband också, som att det snöar i november. Betyder det då att det snöar för att det är november…? NEJ… Betyder det också att enbart lightläsk för dig fet? NEJ.

Så att dra några slutsatser och börja spekulera i att lightläsk gör dig fet och massa annat är bara dumt, onödigt och ett bevis på total faktaresistens. Så tänk efter innan du läser en sån här studie igen. Läs även gärna på lite mer hur blodsockerkurvan INTE påverkas av sötningsmedel. Om så vore fallet vore skulle de med diabetes sannolikt behöva justera sina läkemedel vid konsumtion av lightprodukter och majoriteten av världens folk skulle sannolikt lida av sjukligt höga blodsockerhalter med tanke på vår konsumtion… men så är de ju  inte fallet… Läs även gärna denna studie som visar på totala motsatsen att du går upp i vikt av sötningsmedel/lightläsk.

En sak kan jag hålla med om, sötningsmedel är ju lite onödigt, det innehåller inga näringsämnen och finns bara dör som en smakförstärkare. Men gillar du socker och inte vill bli fet av att äta socker kan det vara ett riktigt tacksamt alternativ 😉 Så bara för det ska jag nu ta helg med min FunLight!

Over and out!

 

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.