Vad stoppar vi i munnen egentligen? | Louise Frosthammar

Louise Frosthammar
Team Body Science

Vad stoppar vi i munnen egentligen?


Befann mig på Ica Maxi strax innan melodifestivalen igår kväll. Min varukorg innehöll diverse förnödenheter samt beställningar från mitt ena barn, då av mindre hälsosam art. Det är inte lätt att handla rätt. Ska det vara ekologiskt, närproducerat, hur vet jag det? Vilka E-nummer gör mig dum i huvudet, vilka får jag cancer av? Hur mycket aceton finns det i margarinet egentligen? Vad är sant och vad är falskt? Har aldrig så mycket funderingar som när jag ska handla mat. Det liksom stör mig i mina inköp, för ju mer jag läst och tagit reda på, ju mer förvirrad blir jag.

O hur många gånger står man inte och slötittar ner i andra människors varukorgar medan man väntar på sin tur? (de gånger man inte scannar då). Jag har otaliga gånger kommit på mig själv med att mitt inre ocensurerat diskuterat, dissekerat och analyserat andra människors val av mat. Ofta konstaterar jag att det ligger mer halvfabrikat på bandet än grönsaker och fisk.. Mer godis än frukt. Jag ska verkligen inte döma människor, jag kan själv prioritera bort matlagning från grunden till förmån för lite mer ”snabba alternativ”, speciellt när jag är trött eller behöver hinna med annat. Det finns dock några big no no i min värld som aldrig kommer in i min eller mina barns munnar. Olika färdiga räksallader, med hutlösa mängder E-nummer,  fulkorv med pinsamt lågt köttinnehåll och dessutom itryckt E621, dvs smakförstärkare. Färdiga pannkakor är inte heller så charmigt om jag ska vara ärlig.

Kort och gott ska innehållsförteckningen på en produkt vara så kort som möjligt för att tilltala mig. Jag syndar emellanåt, men tänker faktiskt ofta till. Lösningen för mig är stora gigantiska grytor eller kyckling/fisk i ugn som blir snabbmat hela veckan efter att den väl är gjord. Jag har aldrig haft problem att äta samma mat under lång tid. Som jag skrivit förr så ska ju maten bara in ner, och ut. I höstas under diet gjorde jag det enkelt för mig. Stekte älgfärs under en hel dag, sen åt jag detta med ris, grönsaker och olja, 2ggr om dagen i nästan 8 veckor. Det var lika gott varje gång. Jag var ju hungrig. Har aldrig ätit så regelbundet och bra som då….

Detta ska tydligen vara chicken mcnuggets! Pressad kyckling(allt från pippin), färgad och tvättad från bakterier… Går iaf rykten om detta, men vissa fakta talar mot att produktionen ser ut så här i dag… Vad tror ni?

Det är inte helt självklart att alla vet ursprunget på varorna i affären, hur och var de tillverkas, sorgligt nog. En gymnasieelev frågade en gång under en guidad tur om fiskar på universeum: -Ska vi inte titta på den vanligaste fisken? Vilken då frågade guiden förvånat? Fiskpinnen, säger eleven då på fullaste allvar. Har även mött ungdomar som inte vet att skinkan på mackan är kött från djur och än mindre bakdelen på en gris. Reaktionen på den insikten var mycket roande kan jag lova.

Och för er som undrar: ja, mina barn får lördagsgodis (de lördagar de kommer på att det är lördag) Ibland lurar jag t o m på dem ekologiskt godis.