Det där med saltet

14 november, 2012
14 november, 2012

Ok! Jag är först ut med att erkänna att jag älskar salt och salt mat. De senaste dagarna har jag haft cravings efter salta nötter (så där så man sitter och fantiserar om hur gott det smakar…saltet som landar på tungar ger små rysningar i kombination med krispigheten …gahh). Jag älskar även asiatisk mat med sojasås, ostronsås, fisksås..ja ni fattar! Det söta kan jag lätt leva utan med saltet är definitivt en svag punkt.  Efter att jag ätit nått salt kan jag nästan känna hur kroppen binder all vätska den kommer över. Hej jeans- och strumpmärken över hela benen!

Man vänjer sig lätt vid att maten ska smaka salt och svenskarna äter överlag nästan dubbelt så mycket salt som man borde göra. Inte någon höjdare för blodtrycket. Det enklaste är att minska intaget succesivt så hinner smaklökarna vänja sig. 60-70 % av saltet vi får i oss kommer från färdiga livsmedel såsom charkprodukter, bröd, ost och färdigmat.

Några intressanta jämförelser (5 g salt = 1 tsk = 2 g natrium):

 

1 tomat = 2 mg natrium vs. 1 msk ketchup = 142 mg natrium

 

100 g färsk kött/fisk = 70 mg natrium vs. 100 g falukorv = 780 mg natrium

 

2 glas kranvatten = 7 mg natrium vs. 1 flaska (33 cl) vischyvatten = 333 mg natrium

 

Så det finns väldigt stora skillnader mellan livsmedel och det är ganska enkelt att minska på saltet om man vet vad man ska välja istället! 🙂 Det ska bli intressant att se hur min kropp svarar på ett minskat saltintag, förhoppningsvis släpper den lite vätska. Jag har inte så mycket fett kvar på kroppen men benen känns lite vätskiga så kan jag bara lösa den delen så kommer det förhoppningsvis se strålande ut på scen. 🙂

Elinor Medhammar

Posts Google+