Dietisten tipsar!

4 februari, 2012
4 februari, 2012

Allergivänligt fröbröd! Receptet kommer från allergimat.com och är:

  • Glutenfritt
  • Mjölkproteinfritt
  • Laktosfritt
  • Vetestärkelsefritt
  • Ärt- och bönfritt

Det är dessutom rikt på protein och innehåller lite kolhydrater så det kanske skulle kunna vara nått under diet? Man får dock vara uppmärksam på energiinnehållet då brödet huvudsakligen är gjort på frön.

Ingredienser

1 kg morötter
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl hela linfrön
5 st ägg (4 i originalreceptet men jag tyckte det behövdes lite mer bindemedel)
*1 msk sesamfrön till garnering

1. Ugn 175 grader
2. Skala (ev.) och finriv morötterna i en stor skål
3. Mixa frön ojämnt i en mixer så tuggmotstånd finns kvar.
4. Blanda ner frön i skålen med morötter
5. Vispa äggen och häll ner i skålen, blanda allt till en deg.
6. Forma degen till bullar (ej för tjocka) och lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö sesamfrön jämnt över bullarna.
7. Grädda ca 40-50 min, låt bröden svalna

Jag körde hela smeten i matberedaren eftersom det inte ville hålla ihop när det fanns bitar av morot i (även när det var finrivet). Det funkade bättre då så det är ett tips!

Jag fick 18 st ”bullar”.

Energiinnehåll per st

148 Kcal

6,4 g protein

10 g fett

6,8 g Kolhydrat

Jag tryckte lätt i mig 3 stycken med smör, ost och aprikosmarmelad. Detta var INNAN jag hade energiberäknat brödet, haha! Tänkte att det bara skulle vara ett litet snacks men det blev visst en hel middag! Dom är inte så stora men försvånandsvärt mäktiga (kanske inte så konstigt med tanke på innehållet men så långt tänkte jag inte i stundens hetta när de var nygräddade!). 🙂

I alla fall så fick de klart godkänt av mig. God, nötig smak. Ganska kompakt konsistens, ger lite tuggmotstånd vilket är bra. Bra alternativ till vanligt bröd och ”GI vänligt” om man nu bryr sig om sånt. Det funkar att bre smör/margarin på men man får vara försiktig annars går de sönder. Dom är även goda att äta som de är så man behöver egentligen inget pålägg. Det gick ganska snabbt att laga till dem (om man använder matberedare annars tar det sin lilla tid att riva morötter) och de behöver inte ju ingen jästid.

Bon apetit!

Elinor Medhammar

Posts Google+