Boxning och konditionsidrott

5 februari, 2015
5 februari, 2015

Många vet att boxare/kampsportare i världen har starka ben. Bra kondition. Bra återhämtningsförmåga i rondpauserna. Enligt SOK´s fyskrav ska en världstoppboxare har ett VO2max (syreupptagningsförmåga – kroppens förmåga att tillgodose sig syre) värde på 65ml. För vissa räknas det högt om man gemför med en genomsnittsman som har VO2max 45ml. Kvinnor lägre. En skid-elitåkare har gärna ofta uppåt 85ml, eller för all del mer. Gunde Svan har nått 91ml i sin peak och Charlotte Kalla närmre 74ml. Den stora skillnaden skidåkare och boxare emellan är oftast att boxaren jobbar kortare och intensivare, med fler explosiva moment och kanske kräver en förmåga till högre pulsaktivitet vid snabbare peakar.

Den största likheten däremot är att båda behöver träna ren konditionsidrottslig träning för att öka sitt VO2max och antal mitokondrier/kraftverk i kroppen – för hjärnan! Detta för att idrottaren ska kunna arbete bättre med syre så länge det går för att hålla fokus genom den aeroba fasen så länge det går.

Det finns olika sätt att träna kondition på. Jag tror inte alls på att bara träna grenspecifik träning (bortsett konditionsidrotter) i vilken sport det än handlar om för att åstadkomma bra kondition. Jag tror på att ha ett tänk mera som en löpare, sprinter eller en friidrottare på hög nivå. Där variationen av olika kortare intervaller (med maximal frekvens i höfthjulen) har betydelse för explosiviteten. Att pressa sig till en gräns där man fortfarande kan ha en upprätt hållning för att koppla på rätt muskelgrupper (dvs undvika skador etc). Lixom många mils distanslöpning i kroppen för att låta hjärtat under lång aerob fas bli tränat av träning. Gör man sina intervaller rätt kräver det bra lång återhämtning. Med distanspass kan man träna emellan intervallpassen och är något mildare för kroppen men som tränar hjärtmuskeln – att bilda fler kraftverk/mitokondrier. För att vi ska kunna jobba längre med syret i kroppen.

 

DSC_0266

Statistik från ett intervallpass jag utförde med hjälp av Anders Gärderud i veckan. Målet var att lyckas komma bättre upp i pulsnivå eftersom min kropp har tendensen att stanna vid 86% även att jag ger allt jag kan. Med detta passet lyckades jag krossa den gränsen, med upprätt hållning och en andningsåterhämtning på cirkus 30 sek. I boxningen för mig handlar det om att vänja kroppen att ligga vid det snittet oftare. ”Må bra” och kunna jobba där. – Med bra boxning.

 

Kommentarer

kommentarer

wildheart

Posts Google+