Kroppen; en vane-maskin

14 augusti, 2015
14 augusti, 2015

När man är ny inom någonting, när man inte vet hur man ska göra, och man är lite sådär osäker, då vill man oftast (iallafall jag) veta hur jag ska göra/hur det ska gå till/vart man ska befinna sig osv. T.ex. som första dagen på en ny skola, då vill man ju gärna veta vart man ska befinna sig, vid vilken tidpunkt och om man ska ha med sig något. Man vet kanske inte ens hur skolan ser ut. Vi människor mår bra av rutiner och det grundar sig långt tillbaka då vi var stenåldersmänniskor, typ. Vi har ju en slags inbyggd klocka som säger åt oss när vi ska (borde) sova, det är därför vi automatiskt blir lite tröttare när det blir mörkare ute. Men sen finns det såklart undantag, en del är morgonpigga och en del är kvällspigga. Så att dra alla över en kant går inte, även om vi har vissa mekanismer som är automatiskt inbyggda i våra kroppar och ungefär lika för alla!

Det är också just därför som det är svårt att säga att man ska träna på ett speciellt sätt, äta på ett speciellt sätt (speciell mat, mängden mat, hur ofta, tidpunkt) osv. För även om vi människor är av samma art och fungerar ungefär likadant, så är våra kroppar personliga och individuella. Den där lilla procenten i vårt DNA som gör att vi skiljer oss från varandra, är också den som gör att vi inte alls fungerar likadant som alla andra. Att det därför finns tränings och kostscheman lite här och var att hitta på internet, betyder inte att det funkar för just DIG.

Men som jag tidigare skrev så kan det som nybörjare inom ett område vara skönt att veta VAD man ska göra, HUR man ska göra det, NÄR man ska göra det och alla de andra faktorerna som kanske spelar in. Det kan vara skönt att veta vilka övningar som finns, vilka muskler man kan träna, vad man ska äta för att optimera sin träning, vad som är bra och dåligt för kroppen. Därför kan det vara skönt att ha ett färdigt schema med antal reps, set och specifika övningar man ska köra, och vilka dagar man ska vila, i början. För är du otränad kommer du att få resultat av träningen, oavsett om det är ett ”färdigt” schema som ser likadant ut dag efter dag, och i stort sett samma mat (om du äter efter ett schema).

Men efter en tid kommer man märka att resultaten inte förbättras märkvärt. Det går inte lika snabbt längre. Du kör fortfarande exakt samma schema med antal reps och set, äter precis lika mycket mat. Vad är då slutsatsen? DU MÅSTE GÖRA NÅGOT ANNORLUNDA! Förmodligen träna med tyngre vikter (eftersom att du uppenbarligen blivit starkare sedan du började träna, men fortsätter att träna med samma vikter som när du började vilket inte ger dina muskler den ansträngning dom behöver), äta mer eller mindre beroende på ditt mål. Detta kommer också att funka ett tag, tills du når en ny platå.

En annan faktor som så många glömmer är också själva träningsspliten. Den kanske funkade när du var nybörjare, men ju mer tränad du blir, ju tyngre måste du köra för att trötta ut dig själv i och med att du blivit starkare och/eller fått bättre kondition. Sedan, att köra ett specifikt antal set och reps samt övningar, tycker jag bara är dumt. Kroppen vet EXAKT vad den har att vänta sig om du kör en tre-split till exempel. Den vet att efter den tredje dagen är det vila, sedan börjar schemat om igen med t.ex. ben. Den vet att du ALLTID börjar med benpressen, eller kanske knäböj. Du kör ALLTID 10 reps och 5 set. Träningsvärken kommer att utebli allteftersom kroppen vänjer sig vid det du gör, vilket inte är något dåligt men träningsvärk är ett tecken på att du gjort något annorlunda som kroppen inte är van vi, vilket jag tycker är en bra grej! Du kan därför inte göra allting likadant och förvänta dig enorma resultat, i längden. Därför kan man inte bara kopiera någons schema rakt av och tro att det ska göra någon slags magi med din form. För i slutändan är det DIG det handlar om.

I början när jag tränade gjorde jag exakt som ovan, en träningssplit med utvalda övningar och set och reps som var förbestämda. Det schemat körde jag i 1 år, och jag åt för lite mat så resultaten uteblev till slut eftersom att min kropp vande sig och dessutom fick för lite näring att bygga upp någonting på. Under senaste 2 åren har jag INTE haft något fast träningsschema, och invandes slutade jag att bestämma antal set och reps INNAN passet. Det enda jag vet när jag går in på gymmet är att jag alltid börjar med basövningarna, och dom kör jag tungt. Hur tungt? det bestämmer dagsformen. Därför blir aldrig något pass likadant. Jag varierar dessutom uppdelningen av muskelgrupper. Ibland kör jag triceps med bröst, ibland axlar med bröst. Ibland får armar ett eget pass, ibland får axlar ett eget pass. Ibland kör jag alla muskler 2 ggr i veckan, ibland blir det fokus på vissa grupper som får två pass, och det kan t.ex. dröja en vecka mellan ett ryggpass till ett annat. Kroppen vet ALDRIG vad vi ska göra idag, den vet inte vad den har att vänta, och det tror jag är nyckeln till att utvecklas.

Kommentarer

kommentarer

westerbergelin

Posts Google+