motivations-tips

18 juli, 2015
18 juli, 2015

nermyst i soffan efter morgoncardio och en stadig frukost, eftersom att jag har påfyllardag idag 🙂 Tycker att ordet ”cheatday” klingar dåligt eftersom att tanken är att man ska fylla upp med bra mat och mycket kolisar framförallt, men inte tex godis och massa onödigt socker eller snacks med dåliga fetter.

Hur som så är mitt knä bättre, och därmed känns även psyket bättre. man blir lätt nojjig när man har en skada/sjukdom som gör att man inte kan köra på i det spåret som det är tänkt. Då får man planera om, och jag som vill ha ordning och reda, helst ett inrutat schema (oftast), blir då lätt stressad när det måste planeras om eftersom att man inte vet hur kroppen kommer att reagera. Dock har denna ofrivilliga vila från den större delen av cardion gjort susen för formen och det känns riktigt bra i nuläget.

Nu har dock knäet varit bra i ca en veckas tid, så promenader funkar finfint. Idag körde jag en timme på bandet eftersom att det spöregnar ute, och sedan satte jag mig på cykeln för att svettas ytterligare. Det som fick mitt knä att gå sönder är lite oklart, joggade/sprang 8 km och dagen efter cyklade jag 1 mil. Förmodligen är det en kombination av båda som gjorde att det blev för mycket, då det var första löpturen för i år. Tråkigt, men sånt som händer… Så nu håller jag tummarna för att dagens cykeltur inte för att knäet blir sämre igen! Sedan passade jag på att poseringsträna. Brukar göra det på morgonen efter cardion då det är lugnt och skönt, och oftast har jag hela gymet för mig själv (lyx haha).

Men för att detta inte ska bli ett sånt där meningslöst blogginlägg som det så ofta kan bli, så tänkte jag slänga in lite tips för att få upp motivationen och göra cardion roligare (om man kör det) 🙂

1. Lyssna på musik/radio.
– Förr lyssnade jag bara på musik, men sedan efter ett antal försök, så fastnade även jag för Tyngres podcasts! Det finns många inspirerande och motiverande personer att lyssna på och man får tips och råd, och kan känna igen sig i problem som tas upp. Man känner att man inte är ensam, att det faktiskt finns fler som tex har skador men som ändå är på toppnivå. Man får tips på träning, kost och mycket annat. Det är bla detta som gjort att jag återfått motivationen under min knäskada då jag lyssnat på många som haft samma problem eller andra skador. Livet är liksom inte slut för det.

2. Läs, surfa, kolla på film.
– Ett annat tips är att man kan slå två flugor i en smäll och läsa en bok, läsa på internet eller titta på film medan man kör cardio, förslagsvis om man springer på crosstrainer eller kör någon form av sitt-cykel. Jag blir lätt snurrig om jag går på bandet samtidigt. Förr när jag körde mycket cardio så brukade jag plugga medan jag körde cardio haha!

3. Lägg dig i tid.
– En viktig sak är återhämtning och sömn. Ska du köra cardio på morgonen och måste gå upp tidigt så kanske det inte är så lockande, och ännu mindre om man inte är tillräckligt utvilad. Därför är det viktigt att gå och lägga sig i tid tycker jag.

4. Samma tid varje dag.
– Kroppen gillar rutiner. Går du upp ungefär samma tid varje dag så kommer kroppen att ställa in sig och det kommer bli lättare att vakna vid den tiden, du kommer till och med känna dig pigg efter ett tag när du är van att gå upp en viss tid.

5. Va positiv!
– Tänk inte att det är tråkigt, för om du tycker att det är det finns det ingen anledning att pina sig igenom det. Livet är ”kort” och det finns andra saker att lägga energi på, men ska du tex göra en tävlingssatsning eller liknande och du måste köra cardio av olika anledningar, så hjälper det om du är positivt inställd till det du ska göra (vilket man alltid ska vara!). Njut i nuet, av naturen, av sol, av dofter, av ljud. Ta tillvara på stunden. Att gå upp tidigt innan samhället vaknat till liv är fantastiskt, och man får ha allt detta underbara ”för sig själv”.

6. Gå med en vän.
– Allting blir mycket roligare när man är fler, punkt. 🙂

När jag började träna för 5 år sedan så körde jag bara cardio, varje dag utom typ en dag i veckan som jag vilade. Sedan när jag började med styrketräning, körde jag fortfarande 6-7 morgonpromenader och sen 3-4 intervallpass i veckan. Jag körde extremt mycket cardio med andra ord, och jag älskar verkligen att vara i naturen så det har hela tiden känts naturligt för mig. Nu under dieten när cardio har lagts in (har haft uppehåll från cardio i typ ett år) så inser jag verkligen hur mycket det gör för mig. När jag sedan dietat färdigt, kommer jag definitivt att fortsätta med cardion. Min kondition har förbättrats mycket sedan dietstart, och det är något jag tänker hålla i trim för välmående.

Kommentarer

kommentarer

westerbergelin

Posts Google+