Som ni säkert har märkt hat jag gått ”all in” på Julen iår 🙂 Tänkte dela med mig av lite smått och gott man kan duka fram. Också vilken glögg man absolut inte skall köpa!
Vi blindtestade 6 sorters glögg.
1. Hallon lakrits, -luktade gott men inte glögg, smakade gott och kom fram en liten glöggsmak, men ingen riktig glöggkänsla, trodde att den smakade lakrits eller jordgubbe.
2. Lingon pepparkaka, -luktade äckligt eller inte så gott, ingen tyckte att den var särskilt god, trodde att den smakade, lingon/hjortron, tranbär, jordgubbssylt med lite nypon, pepparkaka.
3. Pepparkaka, -luktade gott, en av de godaste, trodde att den smakade glögg, hallon.
4. Chili Choklad, -luktade äckligt, smakade inte gott, trodde att den smakade choklad eller vanilj
5. Utan tillsatt socker, – En av de godaste lukterna, en av de godaste smakerna, trodde att den smakade glögg, vanilj/glögg eller saft.
6. Saffran, en av de äckligaste lukterna, en av de godaste smakerna, trodde att den smakade saffran, citrus.
Vi var alla eniga om att 3an och 5an var godast, sedan beroende på om man gillar saffran eller inte så var saffransglöggen också mycket god.
Bästa konstaterandet: Amie hade köpt till sin kille (innan de blev ett par) en chokladglögg med hög alkoholhalt. Under kvällen kom de fram till att han varken gillade glögg med alkohol och tyckte att chokladglöggen smakade som pappersbruk luktar. De verkar ha funnit kärleken ändå 🙂
Till glöggen fanns det pepparkaka och ädelost, det har visst blivit populärt, inget man åt när jag firade jul senast. Var också tvungen att köpa ballerina/pepparkaka mest av interna själ :), lussekorvarna- recept finns i tidigare inlägg, hemmagjorda pepparkakor som jag inte minns receptet på. Freestylade lite med jordnötssmör och kokosolja från body science, kokosmjöl, havregryn, brasilianskt sötningsmedel, pepparkakskrydda och bakpulver.
Efter glöggen var det dags för Jultapas!
Bilden till vänster:
Olika sorters sill,
Tonfiskfilé med charonfrukt,
Knäckebröd, med sesmafrön,
Två hembakade bröd, recept längre ner.
Bilden till höger:
Rökt makrill med kvarggrönkål,
Rökt makrill,
Älgsalami,
dadlar lindade i lufttorkad skinka.
Pheadelpheaost
Senapskvarg, 300g kvarg, 30g senapsfrö, 50g tomatpuré
Rödkål (färdigköpt 🙂
Grönkål, kvarg och citronpeppar
Rödbetssallad;
300g inlagda rödbetor
150g inlagd gurka
2 tärnade äpplen
250g kvarg
Recept på två glutenfria och saftiga Julbröd
Kikärtsbröd med brödkrydda
300g äggvita
500g kvarg
10g body science coconut oil
2 tsk bakpulver
200g mald havregryn
230g malda kikärtor
25 g malda linfrön
23 g brödkrydda ( i efterhand hade jag nog tagit två påsar, dvs det dubbla)
lite nejlika och salt
200g 60 minuter i ugnen
Vörtbröd
300g äggvita
250g kvarg
2 tsk bakpulver
1 påse vörtkrydda
10g body science coconut oil
150g mald havregryn
230g malda kikärtor
250g rivna rödbetor
flingsalt
40g walnötter som jag tryckte ner på toppen av brödet efter halva tiden
200g 60 minuter i ugnen
Sist men inte minst avslutades Luciafesten med saffransäggosten från förra inlägget. Så kika in där om ni vill ha receptet.
Hoppas att ni fått inspiration till något nytt att duka fram på julbordet.
Måste bara avsluta med att lägga till den bilden nedan, då jag glädjs över att så många gillade när jag uppmärksammade farfars 90 års dag och ett slag för den eviga kärleken. ”Igår fyllde Farfar 90 år! Han är en av mina största inspirationer någonsin. Stark som en oxe och den mest kärleksfulla och omtänksamma människa jag känner. När farmor vara nära att dö flyttade de in i en servicelägenhet. Samma dag blev farfar 10 år äldre. Tänk vad han kämpat för att farmor skall ha det bra. Att kärleken kan vara så stark efter dryga 65 år som gifta. Bilden är från sommaren 2011.”
Fortsätt sprida glädje och kärlek, önskar att alla människor kunde lockas i dessa fotspår istället för en allt för mörk värld vi ofta ser……..
Kommentarer