Många frågar vad man ”ska äta” och vad jag äter.
Mina tips är att äta så ”rent” som möjligt..
1. laga maten själv! köp inget färdigt. Inget halvfabrikat. Ex müsli, smaksatt youghurt och flingor är ofta sockerbomber. läs på förpackningen. Gör gärna egen müsli.
2. köp bra råvaror ! kolla kött%, vatten%
3. laga enkla rätter, variera fisk, fågel, kött, vegetariskt
4. Ät lagom portioner. mätt = stopp. Ät inte mer för att det är gott.
5. mätta med mycket sallad och grönsaker. Gör salladen roligare med blandblad( ruccola, babyspenat mm) och nått extra ex Äpple, melon, riven morot, fetaost, rödlök, gräslök, avocado mm.
6. ät från alla källor, protein, kolhydrater, fett, mineralrikt, vitaminrikt, fiberrikt osv
7. ät mellanmål och undvik ”fika” innehållande socker
8. gör matlådor och frys in för de dagar du har lite tid eller energi att laga mat.
9. leta upp nyttiga recept på efterrätter och godis till festligheter.
10. kolla E-ämnen och sockerinnehållet på det du handlar. undvik såser, ketchup mm. ta gärna en klick cremefraische istället. Eller gör såsen själv. inga färdigsåser!
11. Försök lägga upp maten snyggt, känns ofta roligare att äta då 🙂
12. drick mjölk eller vatten. INTE saft, läsk eller juicer ( om du inte gör juicen själv)
13. Smoothies med kvarg (kesella) och frusna bär eller proteinpulver är utmärkta mellanmål.