Varför krångla till det?

16 januari, 2016
16 januari, 2016

Vi befinner oss i den tiden på året då alla nyårslöften fortfarande styr mångas vardag. Ofta men inte alltid är det löften som karaktäriseras av mål om ett mer hälsosamt liv. Jag tror knappast ”100 dagar utan socker” grupper på Facebook uppstått ur tomma intet. Med detta sagt (eller skrivet) menar jag nu inte att det är något negativt, snarare tvärtom. Personligen anser jag nämligen mål uppnås bäst i en miljö där alla peppar varandra.

Apropå, att leva utan socker.. Nivån på min fortsatta diet höjdes ytterligare ett snäpp efter nyår. Allt socker har sedan den 1 januari har varit bannlyst. I början kände jag mig väldigt stressad och obekväm bara inför tanken att choklad, NUTELLA, blandgodis från hemmakväll, chokladbollar och massa annat gott skulle komma att bli strängt förbjudet att förtära på mina ätardagar. Bara det visar egentligen på hur bara det synliga sockret styr vår vardag, eller ja, min vardag. Det är egentligen skrämmande, hur mycket socker det faktiskt finns i våra livsmedel vi äter till vardags. Nu har dock jag lärt mig efter 9 månader på diet (2.5 månader återstår) vilka kryddor och matvaror jag ska använda mig av för att undvika socker.

Hursomhelst, 1 januari har passerat och jag är redan inne på min andra ätardag utan socker. Utvärderingen av mitt nya sockerfria liv kanske är lite tidig, men jag måste ändå medge att detta val, denna inriktning kommit att påverka mig mer betydligt mer positivt än vad jag kunnat ana. Tidigare ätardagar, då jag faktiskt kunnat äta hur mycket glass, godis och sötsaker jag velat har jag känt mig oerhört trött och svullen. Dock är det inte så konstigt eftersom blodsocker nivåerna gott upp och ned som en bergodalbana. Förra lördagen kände jag inte alls så, tvärtom, jag var klarvaken fram till och med klockan 3 på natten. Huruvida det är positivt eller negativt tänker jag inte diskutera nu, men för mig blev det en ögonöppnare. Även veckan som passerat har genererat en allt mer positiv inställning till min sockerfria livsstil. Tidigare har jag nämligen haft något jag kallar mat/sockerbakfylla. Mer specifikt karaktäriseras denna åkomma av ångest och stress vilket kom att påverka min sinnesstämning väldigt negativt. Förra veckan led jag inte av det alls, utan vara snarare mer positiv än de flesta till den massiva hemtenta som vi hade framför oss. Dock tänker jag inte försumma att även jag hade mina utbrott på X, Y och Z.. Men, det var i alla fall inte ett resultat av mat/sockerbakfylla. Jag tror ni förstår vart jag vill komma. Men med detta sagt menar jag inte att det är enkelt att sluta upp med något som på ett eller annat sätt styr ens liv. Som tur är finns det alternativ där skillnaden mellan nyttigt och onyttigt är nästintill omärkbar. Jag har till exempel ersatt:

* Sylt till pannkakor med hallon och jordnötssmör. Jordnötssmör som är gjort på färska jordnötter, utan tillsatt socker. Jag som tidigare avskytt detta är numera frälst!

* Vanlig choklad med sockerfri choklad

* Köpta chokladbollar med egen-gjorda nyttiga sådana (recept bifogas nedan)

Dessa små och omärkbara justeringar är faktiskt något som jag anser är något av räddaren i nöden för många nyårslöften. Jag menar, om inte tiden finns för träning som du hoppats på, finns det i alla fall en möjlighet att sköta kosten. På så vis finns även en chans för skuldkänslorna (som påverkar din uppfattning om dig själv) att försvinna.

Recept nyttiga (sockerfria) chokladbollar: (hämtat från MM sports)

1 dl PureSwe Whey Mjölkchoklad
1 msk Body Science Chocolate & Peanut Butter Swirl
1 tsk Body Science Coconut Oil Odorless
¾ dl havregryn
3 msk vatten
2 msk kokosflingor
1 msk kakao
1 msk chiafrön
Kokos att rulla chokladbollarna i

Om gör 10 stycken chokladbollar av ovanstående recept blir näringsvärdet för varje chokladboll:

4,1 g protein
3,7 g kolhydrater
3,5 g fett
64,7 kcal

12528074_10206633241642548_2077098977_n

Kommentarer

kommentarer

moamuntzing

Posts Facebook Google+