Vikten av att ta ett steg utanför bekvämlighetszonen

28 februari, 2017
28 februari, 2017

‘Balans’, det vill säga förmågan att ge lika stort utrymme till olika aspekter, har sedan jag gav mig in i fitness-världen kommit att bli något av en ledstjärna. Aldrig tidigare har jag reflekterat och analyserat över jämvikten mellan mat, träning och skola, och vad som får mig att må bra.

Det slog mig idag, att den snart slutförda perioden offseason kretsat oerhört mycket kring att finna den mytomspunna balansen, harmonin mellan kost, träning och vardag. Jag måste säga att jag till viss del lyckats med detta, men som alltid är det något som kunde gjorts bättre. En aspekt som jag kommer jobba med mer på när kommande diet nått sitt slut, är att hålla struktur, eller ja balans, när det gäller intag av mat. Jag har nämligen kommit på att jag mer än gärna äter mer till frukost, men lätt glömmer av att äta under dagen. För att sedan proppa i mig massor av mat på kvällen innan läggdags, bara för att komma upp i mitt dagliga kaloriintag. Det är inte bra, för det påverkar sömn och förmågan att plugga under dagarna. Värt att lyfta fram är att jag vägt och hållit koll på vad och hur mycket jag stoppar i mig, vilket innebär att jag inte låtit vikten skena iväg på samma sätt som sist. Dessutom har jag lyckats bygga muskler på ett helt annat sätt än sist, pga att jag frossat inte i Nutella och godis, utan ätit rätt mat. Faktum är att jag inte ätit mycket socker alls.

Hursomhelst, jag träffade min coach, Mikael Merighetti, idag och vi bestämde att kicka igång kommande diet runt 1 april. Helst hade jag velat börja nu, men det är på tok för tidigt och det är inte heller hälsosamt för kroppen att ligga på underskott för länge. Tanken är nämligen att köra en tävling i oktober och en under våren 2018. Detta betyder att jag fram till April kommer förbereda mig mental för vad som ska komma och det innebär att fokus ligger på att äta kontinuerligt. Sedan fortsätter kampen med uppbyggnaden av magen och förbättring sker varje dag men, det som stör mig att det går ganska långsamt. Dock ämnar jag inte att förstöra tävlingsplanerna och kommer därför inte försöka skynda på något. Istället stämmer jag av med min sjukgymnast varannan vecka om vad som lämpar sig för kroppen, vilket också är en anledning till att dieten inte påbörjas riktigt än.

17092059_10209951260230939_1337415813_n

Sammanfattningsvis, har jag sedan dieten avslutades den 3 april 2016 förbättrat inställningen gällande tävlingsform vs offseason. Det är en process som tagit lite tid, men det har varit värt det, ända sedan årskiftet, har jag nämligen gillat läget, och faktiskt fått njuta av jämvikten som ständigt pratas om. Det finns säkert de som tycker det är galet att ge sig in i en ny tävlingssatsning, nu när harmonin lagt sig till rätta. Jag motsätter mig det, då jag tror att det finns en stor möjlighet för mig att finna balansen snabbare nästa gång, då jag lärt mig vilken tillvaro som gör att jag mår och presterar bra. Dessutom, tror jag att det är ett ypperligt tillfälle att ta ett steg utanför bekvämlighetszonen för att på så vis kunna möjliggöra göra förbättring och framgång, dels på ett personligt plan men också inom områden som fitness och studier/forskning.

kommentarer, 168 Visningar

Kommentarer

kommentarer

moamuntzing

Posts Facebook Google+