Veterandagen 29 maj

29 maj, 2015
29 maj, 2015

När jag går in på Facebook den här dagen på året, så har i princip alla jag känner eller har träffat via Försvarsmakten, inklusive mig själv, bytt profilbild.
Detta är ett sätt att hedra alla som har varit iväg och jobbat utomlands via Försvarsmakten. Vi gör det för alla som osjälviskt har gett ett år av sitt liv för att hjälpa ett annat land.
Först genom att öva inför kommande insats under ett halvår och därefter lämnar landet för att resterande tid sänka sin levnadsstandard markant. Vi bosätter oss i tält, eller containrar och utför det arbete som efterfrågas i just det landet man har kommit till. Det kan handla om allt från att utbilda utländska soldater eller poliser till att patrullera i tilldelat område och samverka emellan olika folkgrupper, till ren strid. Vi svenskar har varit med om så mkt mer än vad media visar upp, och jag har vänner/kollegor/bekanta som har fått se eller varit med om saker de aldrig kunnat vänta sig, trots gedigen utbildning här hemma.
De allra flesta missionerna har slutat bra, och man talar om att Gud måste vara svensk. Men det finns de som fick komma hem tidigare än väntat, utan alla kroppsdelar i behåll. Och det finns de som fick komma hem i en kista, bärandes av sina kamrater. Till dem skänker vi idag en extra tanke och ett stort tack för det arbete som de utförde! Jag skänker även en tanke till alla som har tagit sig hem välbehållna och till de som är iväg på pågående insatser runtom i världen.
Jag har fått se missionslivet nära från två sidor;
Första gången var jag själv nere ett halvår i Kosovo och andra gången gjorde jag en mission på hemmaplan. Att göra en mission på hemmaplan innebär att jag är närmast anhörig till en person som är iväg. I detta fallet var det min sambo som var nere i Mali. Han fick då hjälp av mig med att sköta ekonomin, så att hans räkningar blev betalda eftersom han inte hade någon tillgång till Internet.
Det innebar även att jag stod som centrumperson för att hålla kontakten med hans familj och att de får samma information som jag får. Både från M. och anhörigsamordnaren på regementet.
Vi som par klarade av missionen otroligt smärtfritt, vilket jag är oerhört tacksam över. Jag är också väldigt tacksam över att vi båda har kommit hem välbehållna efter våra insatser.

Om du är mer nyfiken på veterandagen och hur det kan se ut på Djurgården kan du klicka på länken nedan.
Försvarsmakten – Veterandagen

Kommentarer

kommentarer

johanna

Posts Google+

Heltidsjobb, extrajobb, läser till Personlig tränare 3h söderut, renoverar sommarstugan 4h norrut, tävlingssatsar inom Bodyfitness ovanpå det och skall snart påbörja planering av bröllop. Hur jag får ihop tiden undrar du? Bra fråga... Följ mig här/på instagram så klarnar det säkert något med tiden.