Blindtest av Coca cola på jobbet

24 mars, 2015
24 mars, 2015

”Jag skulle känna direkt om någon gav mig en lightläsk”
”Jag tycker inte om Pepsi”
”Man känner direkt om det är aspartam i”
”Jag gillar inte bismaken av aspartam”
”Stevia är äckligt…”

Har du hört någon av de här meningarna någon gång? Jag också, och det bidrog till att jag var tvungen att i helgen köpa med mig en cola av varje sort + en Pepsi till jobbet för provsmakning!
Vi har väldigt blandat med personer i gruppen. En del som dricker en massa Coca cola både på jobbet och fritiden, någon som inte druckit läsk på ett halvår och de som ibland dricker läsk med socker för att andra gånger välja sockerfritt och de som sagt vid flera tillfällen att de absolut skulle känna av ifall det innehöll sötningsmedel eller stevia i.
Jag kunde tyvärr inte vara med själv, eftersom det var jag som numrerade shotglasen. Har däremot tidigare gjort ett mindre test hemma, där vi hade Cola zero, cola light & cola life. Vid det testet fick varken jag eller M. en enda poäng…

Hur gick det då? De hade det riktigt svårt och sa flera gånger att de inte kunde bestämma sig och att det var svårt att avgöra. Ett par stycken fick en ”aha-känsla och sa direkt att DEN här känner jag igen, den tycker jag inte om” Det var de som inte gillade Pepsi… och ja, de gissade ändå fel 😉

Killen som inte hade druckit läsk på ett halvår var bäst av allihop. Han skrapade ihop hela 3poäng av 5 möjliga!! Om det beror just på att det var så längesen han drack läsk eller inte är oklart, men han var den som funderade kortast tid och samtidigt hade överlägset bäst resultat. 3 poäng känns lite för bra för att vara en ren slump. Förvånansvärt bra jobbat! 😀

Vi hade en annan på 2 poäng och ett par stycken som lyckades få 1 poäng. Men där är ju frågan om de faktiskt bara hade tur och lyckades ställa glaset på rätt plats, med tanke på deras osäkerhet vid provsmakningen.  De flesta fick ingen poäng alls, och det var de som dricker mest Coca cola orginal, som hade det svårast med bedömningen.

Vad skulle då vara en bra motivation till att välja Coca cola orginal när du står i affären på fredagseftermiddagen och skall handla till fredagsmyset? Du skall dricka läsk, det har du bestämt dig för. Men varför välja den med socker i när det finns sockerfria alternativ som du ändå (förmodligen) inte känner någon skillnad på?
Vi svenskar går i medel upp 0.5-1kg varje år. Om du nu inte kan röra på dig mer än vad du redan gör, eller inte rör på dig alls, kanske det vore en idé att fundera på olika val i dryckes- och kostväg.

Är du en av de där bombsäkra personerna, som fortfarande tror att du känner skillnaden direkt – Gör ett eget blindtest vet ja! Det sitter oftast bara i huvudet.
Ett så stort företag som Coca cola borde rent krasst inte släppa en ny sorts cola och gå ut stort i media om att den smakar likadant som den vanliga, om det skulle vara så stor skillnad som många tror. Bara en tanke från min sida… Och med det här inlägget även en liten förhoppning om att kanske någon får upp ögonen för fler sockerfria alternativ framöver.

Ha en fortsatt bra tisdag!

 

 

Pepsicola

Kommentarer

kommentarer

johanna

Posts Google+

Heltidsjobb, extrajobb, läser till Personlig tränare 3h söderut, renoverar sommarstugan 4h norrut, tävlingssatsar inom Bodyfitness ovanpå det och skall snart påbörja planering av bröllop. Hur jag får ihop tiden undrar du? Bra fråga... Följ mig här/på instagram så klarnar det säkert något med tiden.