Åstrands löpbandstest

1 mars, 2015
1 mars, 2015

Som nyexaminerad personlig tränade gäller det att både upprätthålla de kunskaper jag fick genom utbildningen, men även att fortsätta att utbilda mig på egen hand och därmed utvecklas i yrkeskategorin. Första och största försökskanin är min sambo, som har bett om att få ett träningsupplägg.

Åstrands löpbandstest genomfördes igår. Ett test jag varken sett någon göra eller har provat själv, men som lät som ett passande test för M. och hans mål.
Det går till som så att man skall springa på ett löpband i 8km/h på 0 graders lutning de första 3 minuterna. Då justerar man lutningen till 2.5 grader och efter 2 minuter 2.5 grader till, därefter höjer man 2.5 grader till efter 2 min osv osv tills personen inte orkar springa mer.
Jag brukar själv värma upp med att gå i maxlutning (15 grader) i ca 10min i nnan mina träningspass, och hinner få upp rejält flås på den tiden. Och visst blev han svettig, men vi hade fått hålla på ett bra tag till om vi skulle ha kört tills det inte gick längre. Vi stannade efter 14min 55s och en puls på ca 170. Vi hade lite problem med löpbandet några gånger, så det var det som fick avgöra. Löpbandet tyckte att han sprungit klart och ställde om både höjden och farten, men det var så pass lite att vi ändå kunde dra en slutsats efteråt. Och för vår del blev den att Åstrands inte är ett ultimat test för honom, men jag tror absolut att det hade varit både bra och motiverande för en person som nyligen har börjat träna.
Jag anses väl vara vältränad, men är långt ifrån hans nivå konditionsmässigt. Därmed kommer jag även att utföra testet på mig själv någon dag i närtid, för att få ytterligare en referens.
För M’s del däremot letar vi reda på ett mer passande test. Det är genom att pröva oss fram som vi lär oss, och ju fler tester vi provar, desto lättare kommer det att bli för mig att välja test för en framtida klient.

Kommentarer

kommentarer

johanna

Posts Google+

Heltidsjobb, extrajobb, läser till Personlig tränare 3h söderut, renoverar sommarstugan 4h norrut, tävlingssatsar inom Bodyfitness ovanpå det och skall snart påbörja planering av bröllop. Hur jag får ihop tiden undrar du? Bra fråga... Följ mig här/på instagram så klarnar det säkert något med tiden.