Vad är ”att vara hälsosam”?

27 januari, 2016
27 januari, 2016

Alla tjatar hit och dit om att dom är så hälsosamma. Tidningar skriver ”så här äter du hälsosamt”, ”Träna hälsosamt”, ”Ha ett hälsosamt liv”, där diverse dieter tas upp där man i stort sett lever på grönsaker och någon enstaka köttbit/fisk/kyckling och avstår ifrån allt som är kaloritätt. Ofta i samband med att det visas bilder på extremt smala kvinnor. Tycker ni detta låter hälsosamt? Det tycker iallafall inte jag.

Man kan vara modellen större och vara hälsosam. Man kan vara modellen mindre och vara hälsosam. Man kanske inte har en enda synlig muskel, och ändå är man hälsosam. Det hela hänger inte på hur MYCKET eller hur LITE kroppsfett, muskler etc. som du har. Men självklart är det inte hälsosamt att ha för mycket fett (som skapar sjukdomar mm). HÄLSOSAM för mig handlar om de val vi väljer att göra som påverkar vår kropp, och dessa val ska vara baserade på vad kroppen behöver och inte behöver. Men en grund för att kroppen ska fungera är att vi äter av alla macros (protein, kolhydrater, fett) och att vi äter rätt mängd mat för vår kropp och vårt ändamål. En del av oss kanske har lite bättre ämnesomsättning och kan äta mer, en del kanske har sämre och äter lite mindre för att bibehålla sin vikt. Någon kanske vill gå upp i vikt och äter mer, någon kanske vill gå ner lite i vikt. Vilket mål man än har tycker jag att man ska tänka långsiktigt. Detta ska funka på lång sikt, detta är något jag ska kunna leva med resten av mitt liv. För gör du en quick fix” är det högst troligt att du faller tillbaka i samma vanor igen, och det är inte det minsta hälsosamt eller snällt mot din kropp.

Kalorier. Bara för att något innehåller mycket kalorier betyder det inte att det inte är hälsosamt. En kalori är ett mått på energi, hur mycket energi någonting innehåller. Men det ger ingen uppgift om VAD produkten innehåller, dvs socker, fett, kolhydrater, protein, fibrer osv. T.ex. kanske 100 g godis innehåller 400 kcal, medan 100 g nötter också innehåller 400 kcal. Då kanske någon tänker att ”men då kan jag ju lika gärna äta godis som både är godare och innehåller lika mycket kalorier!”, MEN DET HANDLAR INTE OM KALORIERNA!!! Det handlar om VAD du stoppar i dig. I dom där 100 g godiset är det troligtvis och till största del bara socker, konserveringsmedel, färgämnen och andra diverse framställda ämnen. Hur mycket vitaminer, mineraler, fibrer, protein tror du att det är i det? Ungefär lika med noll. Tar vi 100 g nötter istället, som innehåller lika mycket kalorier, och analyserar vad det innehåller. Nötter? Vad kommer det ifrån? Det kommer från naturen. Det är inte framställt i labb, det växer på en buske eller ett träd, den enda förädlingen som sker (om du äter naturella nötter) är att dom skalas. Nötterna innehåller därför inga konserveringsämnen eller färgämnen. Vad innehåller det då? Jo, det innehåller mycket fett och protein, naturligt fett och protein som kroppen behöver. Utöver det innehåller det mycket vitaminer. T.ex. så innehåller jordnötter nästintill alla vitaminer som kroppen behöver, utöver fett och protein då. Vad säger då detta oss? KALORIER SPELAR INGEN ROLL! Det är produktens sammansättning som spelar roll, vad den består av och vad den är gjord av. För mig är detta att välja hälsosamt/va hälsosam. Att gå efter beståndsdelarna av vad en produkt innehåller, inte kalorierna. Och givetvis att inkludera kolhydrater, protein och fett, för då fungerar kroppen som bäst. Detta var något helt nytt för mig innan jag träffade Victoria och Mattias, som då lärde mig vad IIFYM (If It Fits Your Macros) är och hur detta fungerar. Sedan dess har jag sett mat på ett helt annat sätt och det har fått mig att må mycket bättre.

Med detta sagt; det finns inga hokus pokus dieter, det finns bara en diet som funkar och det är att äta MAT!

kommentarer, 155 Visningar

Kommentarer

kommentarer

westerbergelin

Posts Google+