det finns inga genvägar, bara hårt jävla arbete

20 februari, 2015
20 februari, 2015

ett litet inlägg som knyter an till det förra jag skrev, om att alla har olika förutsättningar, alla har olika bakgrunder, och alla har olika mål, inte bara med träning utan med allt. men i huvudsak handlar detta om träningen i sig. 

som jag skrev så har mina mål ändrats med tidens gång. från början ville jag ”bara bli smal”, medan jag sedan ville bli stark istället. Då måste man ju även ändra sitt tillvägagångssätt, istället för att äta minimalt med mat och träna mycket cardio (utöver styrketräningen), började jag äta mer mat och dra ner på cardion. Detta resulterade i att jag både gick upp i vikt, men att jag även blev starkare. och när jag kände mig starkare fick jag motivation, och för varje pass kunde man lägga på lite mer vikt än man hade förra gången, man ökade sakta men säkert mot tyngre vikter men allt färre reps. jag hade tidigare legat runt 12-15 reps men eftersom att mitt mål nu var att bli stark istället för ”smal och vältränad”, så fick jag även här korrigera mitt sätt att träna på. sedan dess har jag alltid kört tungt, aldrig över 8 reps. under uppvärmningen är det klart att jag kör fler reps, men sen på mina arbetsset kör jag mellan 4-6 stycken och som jag skrev, ibland upp till 8 reps beroende på dagsformen bland annat. ibland är det en sån där dag då man inte känner sig stark helt enkelt, vilket kan bero på mat, sömn, stress och andra faktorer. numera brukar jag kunna känna av ganska bra om jag har ett virus i kroppen och börjar bli sjuk, och då vet jag att jag ska ta det lite lugnt. det är dock svårare när man sedan blivit frisk, att trappa upp träningen igen. för lite tappar man ju alltid.

hur som helst så innebär det att mitt nya mål – womens physique – kräver att jag ändrar mitt träningssätt och min kost, eftersom att målet med womens physique inte är att va så stark som möjligt, utan att ha en bra symmetri och muskelmassa samt lite kroppsfett (vilket jag har en heeeeel del av). därmed säger det ju sig självt, jag måste dra ned på maten och öka cardion. styrketräningen spelar det ingen roll om jag fortfarande kör tungt, för att bibehålla muskelmassan under diet SKA man köra tungt. men jag vet att det är lättare sagt än gjort, vissa dagar kanske man bara är helt tom och orkeslös och inte orkar lyfta tungt, med all rätt. sånna pass brukar jag tänka: skit samma, nu kör vi! och så matar jag bara på med övningar jag tycker är roliga och flera reps och set än jag brukar köra. detta för att få ut någonting av min träning och att jag i slutet av passet ska känna mig nöjd, för träningen ska vara rolig! dessutom kan det vara bra för hjärnan att få koppla bort den där psykiskt jobbiga biten med tunga lyft, för det är lika mycket huvud som det är kropp kan jag säga. när man haft en period där man inte lyft tungt och ska upp på vikterna igen, känns det skrämmande och man känner sig svag (jag gör det iallafall), men så fort jag bestämt mig för att nu ska vikten upp, då brukar det gå med vilja ändå! musklerna behöver inte ha blivit svagare, men det är hjärnan som fått ett annat tankesätt av att lyfta lättare vikter som gör att man inte behöver anstränga sig på samma sätt eller lika mycket.

det är just detta som många har svårt att greppa tror jag, att man måste ändra sin träning efter de mål man har. alla säger olika, en del säger att man ska köra 8-12 reps, andra säger att man ska köra till failure, en del säger att man ska skippa cardion, andra säger att den är lika viktig som styrketräningen. det är klart att det är svårt att avgöra om man är nybörjare, vem man ska lyssna på. det jag gjorde var att jag stängde av. jag tänkte. jag kom fram till att jag ville bli stark, och därefter tränade jag och åt så att jag blev stark, oavsett om folk sa till mig att jag måste köra cardio. jag sket i det, för det var inte mitt mål – just då. jag körde mitt eget race, och det har funkat skitbra för mig. jag har blivit bra på att köra få reps och tyngre vikter, men därmed har även min repstyrka blivit bättre eftersom att ju tyngre vikter du kan ta, ju lättare känns ju dom andra vikterna, och där har jag haft en fördel under rep power. de vikter jag fått köra på där, är ju inte ens i närheten av mina maxningar på gymet. men det är där som det är en fördel att ha en bra kondition också, vilket jag inte brytt mig om särskilt mycket.

därför är det lite roligt när en del kan klaga på att dom inte ökat något i sina maxningar, eller att det går väldigt långsamt. ja, men hur tränar du då? kör du tungt varenda pass, kör du basövningar flera gånger i veckan, övar du på det du vill bli bra på? oftast kör dom reps efter reps efter reps, och förväntar sig att deras maxstyrka ska öka med varje reps, verkar det som. men så funkar det inte. för mig har det alltid varit en enkel fråga med ett enkelt svar: det du övar på blir du bra på. kort och gott. detta betyder (för mig) ju oftare du kör en övning, ju duktigare blir du på utförandet. ju mer du anstränger kroppen och pressar den för varje pass, ju starkare blir du. därmed kan du inte förvänta dig snabba ökningar i bänken om du pass efter pass kör på samma vikter och aldrig låter kroppen anstränga sig liiiite till. du kan inte heller förvänta dig att du ska bli skitbra på något du aldrig tränar. för mig har träningen alltid kretsat kring basövningar, lite tyngre för varje pass (om det går) tills man når en platå. då kanske man får köra ett lätt pass emellan och sen försöka igen nästa pass. det finns inga genvägar, bara hårt jävla arbete.

Kommentarer

kommentarer

westerbergelin

Posts Google+