Hur ser din mentala brottningsmatch ut?

20 oktober, 2014
20 oktober, 2014

klättring

 

Hur gör du när du skall utföra ett mentalt jobbigt träningspass/uppgift?

1. Sätter målet högt och tillåter dig inte fuska till du har uppnått uppgiften.

2. Lägger av när du tycker att det börjar bli lite jobbigt eller tråkigt.

3. Har två mål, ett högt som du siktar på, som du innerst inne vet att du skall uppnå, men behöver ett lägre mål för att mentalt orka första biten.

4. Eget alternativ.

Jag är en typsik 3a. Det hjälper mig på flera sätt. Jag måste mentalt ha en utväg för att själva huvudmålet inte skall kännas så långt bort. Det får mig att prestera högre fram till mitt ”fuskmål”, eftersom jag tror att jag snart skall få sluta och därför kan ta ut mig lite mer. Sen är det ju bara att fortsätta, då det andra målet alltid är mindre än den bit jag redan gjort.

Här är et exempel på min innrebrottningsmatch:

I förrgår gjorde jag ett ”mindre roligt” klätterpass. Jag är inte så mycket för enformighet, men bestämde mig för att klättra en och samma led 70 gånger, vilket blev ca 1 km klättring. Detta gjorde jag i intervallerna om 15+10+15+15+15. Jag blev rejält svettig och kändes som en bra genomkörare av hela kroppen med både lite flås och styrka även om leden jag klättrade var tekniskt lätt.

Idag var jag tillbaka och tänkte direkt att jag kanske skall köra den 100 gånger istället. Räknade snabbt att det skulle bli ca 1400 meter, så då var jag ”tvungen” att klättra 110 gånger för att det skall bli 1500 meter, vilket kändes som ett jämnare tal. I huvudet lät det ju skitjtråkigt, tänk när man börjar klättra första gången och så vet man att man har 109 gånger kvar. En hel evighet, så jag bestämde mig för att jag bara skulle köra 70 gånger. Så klart, längst där bak i huvudet så visste jag att jag skulle klättra 110 gånger, men fokuserade bara på 70. Tanken vara att klättra som förra gången intervaller om 15 leder per gång, men när jag började närma mig 15 kändes det bättre att fortsätta till 25 då de 10 extra var mindre än att påbörja en ny 15 leds omgång och så där höll det på hela passet med olika uträkningar. Blev tillslut 15+25+25+25+20. Kändes mer som en mattelektion än ett träningspass och så blir det ofta för mig när jag skall ta mig igenom något lite mentalt tråkigt. Det var inte det jobbigaste träningspass jag gjort även om jag var väldigt mör när jag gick därifrån, förmodligen också eftersom jag legat väldigt lågt på kosten innan träningen och att jag varit sjuk. Dessa yttre faktorer påverkar dock inte min mentala brottningsmatch som nästan alltid ser lika dan ut.

Nu är jag sjukt nyfiken på hur du gör när du ställs inför en mentalt jobbig uppgift, vem vet jag kanske kan få inspiration till en ny strategi 🙂

Kommentarer

kommentarer

Virena Andersson

Posts Facebook Google+