Hej alla barn nu är det barnprograaam.. titta här vad farbror Freij tar fraaam..
Nä inte riktigt.
I morse ringde klockan på 05.00 och då vart jag redan vaken. dags för morgonpromenix.. Eftersom sista träningspasset innan F5 är avklarat vill jag hålla igång kroppen på bästa sätt sista dagarna..
Rensa ut lite typ,
Dricker lite mer vatten idag och i morgon sen kommer jag minska lite och om det behövs använda mig av Cleans & Lean för att rensa ur kroppen det sista..
Morgonpromenaden hjälper mig mest vakna och få mig piggare under dagen samt att magen kommer igång lite bättre. Kompensationen blir att jag går o lägger mig tidigare. Mellan 21.00 – 21.30.
Besöket hos Naprapat Magnus Häggbom gick bra idag. han är som en trollkarl.. Masserar min vänstra vad och frågar” – har du ont i nacken på vänster sida” …
Yes! det har jag.
Men inte nu längre. 6o min massage i en enda jäkla smärthärva har gjort susen!
När man tror att smärtan inte kan bli värre gör det ändå lite ondare… Fy f”’n. helt värt det!
”Ingen Spamassge det här” Citat Magnus..
Under massagen kom vi in på diskussionsämnen som kost och träning.. givetvis.. Jag lär mig alltid något nytt när jag besöker honom.
Idag blev det vikten av basisk mat. Hur Ph-balansen påverkar kroppen.. Googlade lite på detta när jag kom hem och fann det helt klart mer intressant än jag först trodde.
Här kommer en massa fakta om det. Läs och ta till dig det du kan och se om det finns något i din kost som du kan göra annorlunda för att komma närmre ett sundare levande.
Syra/basbalansen – PH-värde
Ät kost som inte försurar din kropp!
Syra/basbalansen är ett ganska nytt begrepp man allt mer börjar ta hänsyn till.
Det var dr Ragnar Berg som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att vissa andra är basbildande för kroppen.
Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.
Ät mer grönsaker och frukt! det minskar risken för kroppslig försurning.
Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: PH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska PH-värdet vara neutralt, ca 7 till svagt basiskt. Tarmens enzymer som är så viktig för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare för att bibehålla en Syra/basbalans och syran måste därför neutralisera, vilket kan ske på följande sätt:
- Vid obalans lagras syra i bindväven
- Vid obalans lagras syra i lederna
- Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
- Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet
Långvarig obalans anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler anser man.
Symptom vid försurning
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.
Att tänka på
Vi äter överlag allt för syrebildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen. | |
Syra ökar bildningen av fria radikaler, se antioxidanter. | |
Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.
|
|
Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt. | |
Vid många sjukdomar anses det ofta föreligga ett syraöverskott i kroppen. | |
Försurning av kroppen för det med sig att upptagandet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grovgrund för cancer. Dr Otto Warberg har bland annat fått nobelpris för denna upptäckt. | |
Syraöverskott anses vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), ökar även risken för insulinresistens. | |
Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet samt minskatillagningstiden och uppvärmningsfasen för grönsaker. Lång koktid och hög uppvärmning minskar dessutom innehållet av ett flertal vitaminer hos grönsaker. | |
Ät mer frukt och grönt, drick gärna citronvatten till maten. Öka intaget av basiska livsmedel överlag. Citron och apelsin är sura i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen. | |
Fysisk Träning är positivt – rensar ut överkott av syra genom svettning (svett är surt). | |
Basiska livsmedel är bra för att neutralisera de fria radikalerna, se Antioxidanter. |
Livsmedel som är basiska i kroppen och som vi bör äta mer av
De flesta grönsaker, rotfrukter, potatis m.f. | |
Frukt och bär, citron, grapefrukt. | |
Svamp, bönor, komjölk, mesost. | |
Tillskott av kalcium och magnesium är bra då dessa är basiska. För att balansera den normalt för stora syrabalansen kan man därför med fördel ta tillskott av kalcium- och magnesiumpulver (ca 1 tsk per dag). | |
Algen Chlorella har många bra egenskaper och motverkar bl.a. försurning och hjälper till att rensa kroppen på tungmetaller. | |
Biologiskt odlade grönsaker anses överlag bli mer basiska, beroende på jordmån, näringsämnen mm. | |
En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teér. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter är: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis mf. |
Livsmedel som är syrebildande
Kött, fisk, ägg. | |
Kost som innehåller mycket socker. Obs! sockrad frukt (sylt mf.) blir även sur. | |
Ost, pastöriserad mjölk (den som finns i butikerna). Mjölprodukter anses även vara slembildande enligt många och kan därför hjälpa till att göra kroppen än mer igenslaggad och toxisk. | |
Vita mjölprodukter, pasta, spannmål som råg, vete, havre, ris. | |
Margarin, olivolja. | |
Kaffe, svart té (de flesta örteér är dock basiska) saft, läsk, alkohol, tobak, läkemedel. | |
Baljväxter som ärtor och linser är svagt syrabildande. Nötter och frön, Kakao, peppar likaså. |
PH-värdet som begrepp
PH-värde 7 är neutralt, värden mellan 0 – 7 är surt medan värden mellan 8 och 14 är basiskt. På apoteket kan du köpa indikatorpapper för att testa ditt PH-värde. Saliven bör ha värdet 6,6 – 7,2 i PH, din urin bör ligga på 6,4 – 6,8. PH-värdena påverkas av vad du har ätit innan, men värden som är lägre än dessa kan vara en indikation på att du är försurad, detta även fast du inte kunnat testa syra/basbalansen i tarmarna.
Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt. Hög koncentration av vätejoner med överskott av protoner (H+) betyder en sur miljö, (ex PH 3.0). Låg koncentration av vätejonkoncentration (H-) betyder en basisk miljö, (ex PH 9.0).
Obs! Ofta ger vi kalk som tillskott till våra boskap och husdjur, men även sjöar och gräsmattor kalkas med jämna mellanrum. Detta borde vara tecken på att även vår egen kropp kan vara försurad och har behov av att kalkas, eller inta annan basisk föda.
GOOD LUCK Chuck! hörs snart igen