29 november, 2012
Jag läääängtar tills jag ska baka igen!!
Här är några kul, hyfsat hälsosamma recept som passar bra nu till Julmys 🙂
Chokladbollar med kanel, äpple, kardemumma & hasselnöt
Ca 10 st
- 100 g mörk ekochoklad ca 72% kakaohalt
- 0,5 dl oatly havregrädde
- 0,5-1tsk nystött kardemumma
- 1 krm ingefära
- 0,5 tsk malen kanel
- ½ dl torkade äppelbitar (Voltaire)
- ½ dl grovt hackade hasselnötter
Steg för steg:
- Börja med att ge grädden ett snabbt uppkok. Ta av från plattan.
- Rör ned kryddor och chokladen i mindre bitar. Rör till en fin och jämn smet.
- Ställ i kyl i ca 40 minuter eller tills massan stelnat.
- Rulla bollar och rulla i rostad kokos eller hackade hasselnötter och lägg i fina små ”knäckformar”.
”Lättare” saffransbullar
Ca 20 st
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl minimjölk
- 1 dl lättkesella, 1% fetthalt
- 1/2 dl flytande honung
- 1/2 dl Agavesirap
- 7-9 dl vetemjöl
- 1 dl hela linfrön
- 1 g saffran
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk salt
Pensling
- 1 ägg
- russin
Steg för steg:
- Börja med att sätta ugnen på 250 grader.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt.
- Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan.
- Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, Agavesirap, saffran, kardemumma och salt och rör.
- Häll i linfrön och mjölet lite i taget.
- Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
- Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
- Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar.
- Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30×40 cm.
- Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter.
- När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.
GODISBRÖD!! enligt mig.. även kallat:
Banan/Lingonlimpa 🙂
1 limpa ( så gör gärna dubbel sats)
- 2 dl havregryn
- 6 dl dinkelmjöl
- 1 dl hackade hasselnötter
- 3 msk sesamfrön
- 2 små mogna (KRAV) bananer
- 2 tsk bikarbonat
- flingsalt
- 4 dl naturell lättyoghurt
- 1 dl frysta lingon
- lite olja till limpformen ( ja, en form till brödet behövs)
Steg för steg:
- Börja med att blanda samtliga av de torra ingredienserna.
- Rör ner yoghurt och mosad banan. Blanda till en kletig men väl blandad och sammansatt deg/massa.
- Vänd sist ner de frusna lingonen.
- Smörj en limpform smord i lite olja och lägg ner degen.
- Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 1/2 timma.
- Ta ut brödet och låt det svalna på galler.
LYCKA TILL!!