Jul = Baka

29 november, 2012
29 november, 2012

Jag läääängtar tills jag ska baka igen!!

Här är några kul, hyfsat hälsosamma recept som passar bra nu till Julmys 🙂

 

Chokladbollar med kanel, äpple, kardemumma &  hasselnöt

Ca 10 st

  • 100 g mörk ekochoklad ca 72% kakaohalt
  • 0,5 dl oatly havregrädde
  • 0,5-1tsk nystött kardemumma
  • 1 krm ingefära
  • 0,5 tsk malen kanel
  • ½ dl torkade äppelbitar (Voltaire)
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
Steg för steg:
  1. Börja med att ge grädden ett snabbt uppkok. Ta av från plattan. 
  2. Rör ned kryddor och chokladen i mindre bitar. Rör till en fin och jämn smet. 
  3. Ställ i kyl i ca 40 minuter eller tills massan stelnat. 
  4. Rulla bollar och rulla i rostad kokos eller hackade hasselnötter och lägg i fina små ”knäckformar”. 

”Lättare” saffransbullar

Ca 20 st

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl minimjölk
  • 1 dl lättkesella, 1% fetthalt
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl  Agavesirap
  • 7-9 dl vetemjöl
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 g saffran
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg
  • russin
Steg för steg:
  1. Börja med att sätta ugnen på 250 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt.
  4. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan.
  5. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, Agavesirap, saffran, kardemumma och salt och rör.
  6. Häll i linfrön och mjölet lite i taget.
  7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
  8. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
  9. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar.
  10. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30×40 cm.
  11. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter.
  12. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter.
  13. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.

GODISBRÖD!! enligt mig.. även kallat:
Banan/Lingonlimpa 🙂

1 limpa ( så gör gärna dubbel sats)

  • 2 dl havregryn
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 3 msk sesamfrön
  • 2 små mogna (KRAV) bananer
  • 2 tsk bikarbonat
  • flingsalt
  • 4 dl naturell lättyoghurt
  • 1 dl frysta lingon
  • lite olja till limpformen ( ja, en form till brödet behövs)

Steg för steg:

  1. Börja med att blanda samtliga av de torra ingredienserna. 
  2. Rör ner yoghurt och mosad banan. Blanda till en kletig men väl blandad och sammansatt deg/massa. 
  3. Vänd sist ner de frusna lingonen. 
  4. Smörj en limpform smord i lite olja och lägg ner degen.
  5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 1/2 timma.
  6.  Ta ut brödet och låt det svalna på galler.

LYCKA TILL!!

 

Ulrika Merkel

Posts Google+