Skafferitömning

25 januari, 2016
25 januari, 2016

Eftersom vi snart ska hyra ut vårt hus och bege oss till sydligare breddgrader är vi i full gång med att packa ner oss i diverse väskor och flyttkartonger. Även kylen och frysen ska tömmas så matlagningen i veckan går ut på att helt enkelt äta upp det som finns att tillgå. Jag slänger av princip aldrig mat, och tänker inte börja nu heller. 

Matvete

Variera dina kolhydratskällor och integrera grönt i maten, inte bara vid sidan om.

Jag har alltid grönsaker hemma och alltid grönt i maten. Inte bara vid sidan om – det ska hackas, skäras, stekas och blandas ner i rätten. Pytter, gratänger, såser är utmärkta exempel på hemvist för godgörande gröda. När jag handlar älskar jag att ta svängen förbi hyllor med livsmedel jag inte riktigt känner. Ofta slinker det ner en kartong av något jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, men som jag kan se fram emot att lära känna. Matvete är ett bra fullkornsalternativ till snabbare kolhydrater och har i den egenskapen fått följa med hem några gånger utan egentlig plan. Så långt gillar jag det, men rent emotionellt vet jag inte egentligen hur jag känner: Det är inte bulgur, inte havregryn, inte moghrabiah (stor couscous, fantastisk konsistens), lite för blött men ändå rätt gott och ungarna gillar det (yes!). Nu ska den alltså förtäras innan vi lämnar ut nyckeln till de som ska fylla våra skafferihyllor med sina egna livsmedel.

 

Matvete med zucchini, lök, champinjoner, timjan och krossade tomater, serverat med kassler.

Matvete med zucchini, lök, champinjoner, timjan och krossade tomater, serverat med kassler.

Så, hur har resultatet blivit hittills? Igår grovrev jag kålrot som jag kokade lätt i buljong och serverade med citronmarinerade räkor med avokado, cocktailtomater, paprika och en klick kvarg. Det blev helt ok men kanske inte den största smaksensationen. Idag hade jag lite kvar på lunchen som jag serverade till en ungsstekt kycklingfile och tomatsalsa – de smakerna gillade varandra bättre! Det jag tar med mig är att nedriven kålrot kan vara ett bra sätt att dryga ut både matvete, korn, ris och andra cerealier för att göra det både mastigare och saftigare.

Idag klickade experimentet bättre och smakerna gifte sig ordentligt – stekt zucchini, lök och champinjoner i olivolja som blandades med färsk timjan och krossade tomater och serverades till kassler. Lätt, billigt, snabbt och jättegott. Kommer absolut serveras hemma fler gånger.

kommentarer, 341 Visningar

Kommentarer

kommentarer

sarahida

Posts Google+