Carbcycling och insulinkänslighet, under bulk?

9 december, 2014
9 december, 2014

Jag har fått förfrågan om att prata lite om carbcycling under bulk. Carbcycling innebär att man går lågt på kolhydrater vissa dagar medan man andra dagar går högre, detta är ett sätt som jag använde mig av när jag deffade inför min tävling. Men kan denna metod appliceras under bulk också? För det första så skulle jag vilja prata lite om varför man gör detta. När man vill deffa så är ett bra sätt att snabbt tappa vikt att gå lågt på kolhydrater. Problemet med detta kommer vara att eftersom kolhydrater är kroppens främsta energikälla så kommer du därmed att bli mer orkeslös och svagare på gymmet när du gör detta. För att ”rädda upp” situationen så använder du därför dig av high carb days där du då som sagt går högre på kolhydrater för att fylla på dina kolhydratsdepåer. Det finns många olika metoder för carbcycling, ett exempel kan vara att man en dag går på noll kolhydrater, för att nästa gå ganska lågt för att den tredje dagen carbloada och sedan starta om cykeln. Jag nollade aldrig kolhydraterna innan peak week (sista veckan innan tävling) då jag tycker att jag inte fungerar optimalt på noll kolhydrater, men detta är något man får pröva sig fram till själv. Jag gick relativt lågt på kolhydrater (150 g) 4-5 dagar i veckan för att sedan gå lägre (100 g max) en-två dagar i veckan. Jag använde mig sedan av ”refeed” för att carbloada.

När man tömmer kroppen på kolhydrater så kommer man bli mycket insulinkänsligare än man har varit innan. Om du till exempel någonsin fått en sockerkick av att ha ätit för mycket godis så är det samma princip, kroppen är inte van vid den höga mängden kolhydrater den får i sig och svarar på detta igenom ökad energinivå. Efter en carbload kände man sig helt odödlig under passet. Problemet är dock att för att ta sig till det stadiet så krävs det att du tömmer din kropp ganska rejält på kolhydrater. När jag var klar med min tävling så fick jag till exempel ”sockerkickar” av ris! Hela tanken med bulk, enligt mig, är att man skall gå högre på kolhydrater för att öka styrka och återhämtning under passet. Det som jag dock tror på är att man under vilodagar kan försöka gå lägre på vilodagar!

Testa till exempel att nolla dina kolhydrater någon dag du inte skall träna, alltså på en vilodag. Nolla kolhydrater är inte så svårt som det låter, om du äter ägg till frukost, kyckling med sallad till lunch och kanske nötfärs med sallad till middag och eventuellt ägg till kvällsmat så har du i princip nollat dina kolhydrater. Dom kolhydraterna du då får i dig är i princip från salladen och det är såpass lite att det inte kommer att påverka dina resultat. Varför nolla kolhydraterna då? Jo för det första så kommer detta göra att kroppen mer effektivt kommer att kunna plocka upp kolhydraterna nästa dag, det kommer även göra att du minimerar ”onödig” viktuppgång under bulk. Att nolla kolhydrater en dag kommer inte att påverka din kropp på något större sätt. Du kommer kunna ”köra” på reserver du har i kroppen under dagen och du kommer att få i dig ditt protein igenom ägg, kyckling osv så dina muskler kommer inte att brytas ner. Eftersom du inte tränar under dagen så kommer förmodligen din metabolism vara aningen lägre och därmed så kommer du förmodligen inte vara riktigt lika hungrig heller. Jag vet att många arbetar annorlunda på carbcyklar, men jag personligen känner att jag behöver mina kolhydrater för träning och för att fungera som en vettig människa! Men testa gärna att nolla dina kolhydrater nästa vilodag och se hur du svarar på det dagen efter, kom ihåg att det verkligen är viktigt att du inte fuskar, så var speciellt noggrann under denna dag med att läsa innehållsförteckningarna och försök verkligen att ligga på eller iallafall väldigt nära noll!

Kör hårt!

//Johan @Pushthough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+