Varning! Kör inte denna övning!

17 februari, 2015
17 februari, 2015

Känns rubriken igen? Jag har läst alldeles för många med denna eller liknande titlar på aftonbladet/expressen/någon blogg. Jag har läst allt ifrån att crunches (vanliga sit-ups) är värdelösa till att decline (nedåtlutande) bänk är livsfarligt pga att huvudet är under ditt hjärta, så ditt huvud kan explodera om du tar i när du är i detta läge… seriöst? Jag tänker på en dålig skräckfilm när jag läser sådant.. Det jag håller med om är att olika övningar är olika koncentrerade, alltså vissa övningar kan vara enbart den menade muskelgruppen som jobbas medans du i andra övningar tvingas gå in med flera muskler. Ett exempel på detta kan vara squats, det är inte helt ovanligt att det är korsryggen som tar slut innan benen faktiskt gör det. Därmed ökar skaderisken markant om du ska köra benen till failure efter din korsrygg redan har passerat det.
Gör detta squats farligt att köra? SJÄLVKLART! Alla rörelser där du på ett eller annat sätt förflyttar vikter kan innebära skaderisker, OM DU UTFÖR DET PÅ FELAKTIGT SÄTT. Kör du med perfekt form och inte belastar dig med tyngre vikter än du klarar av så är skaderisken för ALLA övningar (förutsatt att du inte har någon underliggande skada) i princip lika med noll. Skulle du t ex köra squats hållande i 2 kgs hantlar så har jag väldigt svårt att se hur du ska kunna skada dig t ex.

Enligt mig så är det alltså inte övningarna som skadar, utan HUR dom utförs. Är man ny på gymmet kanske det inte är en värst bra idé att lassa på lika mycket på bänken som killen i hörnet som har gymmat i 10 år? Samma sak gäller att vissa övningar kanske passar någon bättre än någon annan? Du kanske har en skada i axeln som gör det svårt att köra hantelpress? Då kanske bänken fungerar bättre då du kan hjälpa till med båda händerna? Eller du kanske t om måste helt skippa raka pressar? Det kanske är så att du är byggd på ett vis så att vissa övningar fungerar bättre eller sämre? Vi har alla olika längder på armar, ben och så vidare. Dessa förutsättningar bestämmer definitivt vilka övningar som passar dig bättre/sämre. Vissa övningar kanske är så pass avancerade att du faktiskt helt enkelt inte borde göra dom för du inte klarar av att utföra dom riktigt? Ett exempel på detta är Dragonflags, jag tycker Dragonflags är en av de bästa övningarna för din core. Men är du inte stark nog för att hålla i t ex korsryggen så är helt klart skaderisken väldigt hög. Men bara för att en övning är bättre/sämre lämpad för vissa, gör det att denna övning inte har en plats i NÅGONS träningsschema? Aldrig! Var alltid kritisk till det du läser, lyft inte tyngre än du klarar av, var försiktig om du har underliggande skador, försök att håll en så bra form som möjligt och var inte rädd att testa något nytt, men gör det på ett vettigt sätt!

Hoppas detta kan vara till hjälp! Kör hårt!!

//Johan @Pushthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+