Träna med fokus på kontakt eller jaga de tyngre vikterna?!

15 december, 2014
15 december, 2014

Jag tänkte idag prata lite om man ska fokusera på att lyfta tyngre eller om man ska fokusera på maximal kontakt. Som med alla mina tidigare inlägg så är detta vad som fungerar för MIG samt hur JAG tränar, det finns ingen som kan säga vad DIN kropp svarar bäst på, utan jag anser att man måste våga testa lite nytt och våga misslyckas för att förstå vad ens kropp svarar bäst på. Men nog om det! Hur tränar jag då?!

Med träning för att ”jaga” vikter så anser jag att det innebär att man kör 6-8 reps och preciiiis klarar av det, gärna att man klarar typ 6 själv och kanske får hjälp med en sjunde till exempel. Detta tycker jag är perfekt för övningar såsom bänkpress, bicepscurl med rakstång, squats, marklyft osv. Denna typ av träning tycker jag verkligen är det som jag reagerar bäst på. Det största problemet när man tränar såhär är att det tär väldigt mycket på leder. Jag har som jag tidigare nämnt haft problem med mina leder och då speciellt min vänstra armbåge, jag försöker därför att när jag börjar känna av lederna verkligen lyssna på kroppen och då övergå till mer kontakt övningar, även på övningar såsom bänkpress och marklyft, det är aldrig värt att träna sönder sig, lyssna på din kropp!! Som jag sagt tidigare, fighting spirit är viktigt, men man får inte pressa sig så långt att man skadar sig. Det enda som det kommer leda till är att du kommer antingen tvingas hålla ett längre uppehåll eller i värsta fall skada dig så illa att du inte kommer kunna träna på samma sätt alls längre.

Träning för kontakt innebär helt enkelt att man går lättare och är väldigt noga med ”squeezen” dvs att man verkligen har konstant spänning i muskeln hela tiden samt att du är nästan överdrivet noggrann med din form. För mig har detta aldrig varit något som varit aktuellt någon gång förutom som en avslutande övning, när mina leder spökat eller vissa övningar där formen är det viktiga, såsom till exempel vissa suspenderade rörelser (rörelser där du vrider till exempel handleden för maximal spänning, jag kan ta upp mer om detta i senare inlägg) eller som avslutande! Som avslutande övningar brukar jag nästan uteslutande, vilken muskelgrupp jag än kör köra minst EN övning där jag kör med löjligt mycket kontakt och låga vikter för att bara få maximalt med blod i muskeln. Jag har alltid personligen tyckt att om man tränar med ”för mycket” kontakt enbart och därmed tvingas gå så mycket lägre på vikter så kommer man inte komma framåt, då jag tror på att om man lyfter tyngre, så tvingas musklerna att arbeta hårdare och därmed växa. Än en gång så är detta vad som fungerar bäst för mig, jag vet många som är både starka och har enormt mycket massa som tränar helt tvärtom och alltså fokuserar på högre reps och mer kontakt ständigt. Sen är det ju aldrig fel att variera träningen och gå emellan de två.

Sammanfattningsvis så är det såhär jag tränar och detta är det som har fungerat bäst för mig, var inte rädd för att testa något nytt, men gå aldrig FÖR tungt. Var försiktig så du inte skadar dig, men var aldrig rädd för vikterna!

Kör hårt!

//Johan @Pushthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+