Överträning, finns det?

14 november, 2014
14 november, 2014

Idag tänkte jag prata lite kort om överträning. Överträning är helt enkelt när man tränar mer än vad kroppen orkar med och du hamnar enbart i ett nedbrytande läge, men finns det? Hur mycket är överträning egentligen?

Jag tränar 2 pass på 1,5 timme (alltså totalt cirka 3 h) dagligen, alla dagar i veckan. Överträning tycker säkert många, ”du bryter bara ner kroppen om du gör så”, ”för mycket gör så att du enbart går bakåt”. Min personliga åsikt är att överträning är något som är väldigt individuellt! En persons överträning kan vara 3 pass/vecka medan en annan kan köra två pass dagligen utan att hamna i ett nedbrytande läge. Hur vet man själv vad som är för mycket då? För det första, ju hårdare du pressar din kropp, ju noggrannare är det att du sköter allt annat rätt! Ju hårdare du pressar ju viktigare blir det alltså att du verkligen får den sömn kroppen behöver och att du äter rätt!

Överträning är också något jag tycker man kan ”träna bort”. Vad menar jag nu då? Jo när jag började köra dubbla pass så gick jag självklart inte på varje dag först, utan jag började lite försiktigt med ett extra pass en gång i veckan, för att sedan sakta bygga upp det mot där jag ligger idag! Det största tipset jag kan ge är: Lyssna på din kropp!! Jag har sagt det tusentals gånger förut men om du känner att du är orkeslös, trött och det verkligen inte känns rätt, så kanske det är bäst att du saktar ner. Förstå mig rätt nu, kämparglöd är enormt viktigt, men du måste själv känna vart din gräns går, särskilt när du pushar förbi den. Som sagt kan överträning självklart även bero på andra faktorer än att du tränar ”för mycket” äter du inte som du ska så får ju kroppen inte de makros som behövs för att återhämta sig och sover du inte tillräckligt så kommer även det påverka din återhämtning. Jag har personligen aldrig haft någon planerad vilodag, utan jag har tidigare tagit en vilodag när jag känner att det verkligen behövs istället.

För att summera det hela: Lyssna på din egen kropp och låt ingen annan säga att du tränar ”för mycket” eller ”för lite”. Var ärlig mot dig själv, får jag verkligen den sömn jag behöver? Äter jag verkligen optimalt för mina mål med min träning? Många verkar inte förstå att du måste se på hela din dag och inte bara den relativt korta period du är på gymmet enbart om du vill maximera dina resultat! Så sätt dina mål, gör allt för att nå dom och låt inte andra säga till dig hur din kropp känns!

Kör hårt!!

//Johan @Pushthrough

kommentarer, 357 Visningar

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+