Min guide igenom kosttillskottsdjungeln 1.0

5 november, 2014
5 november, 2014

Låt mig börja med att säga något som många förmodligen inte kommer tycka om/vilja höra. Kosttillskott är just det, TILLSKOTT det är alltså inget du kan byta ut mot träning, vila eller kost. Se det som en sista edge för att hjälpa dig nå det där lilla extra! Jag kommer prata lite om olika tillskott jag tar/rekommenderar och därefter länka till de produkter jag använder! 🙂

Först vill jag snacka lite om protein. Protein ser jag egentligen inte som ett kosttillskott utan snarare en förlängning av min kost. Jag ser det helt enkelt som ett sätt att få i mig mina makros. Samma sak med en gainer, det ser jag som ett sätt att få i mig mer kolhydrater under bulk. Så hade du bara skaffat ETT kosttillskott så hade jag definitivt rekommenderat protein/gainer beroende på dina mål med din träning. Ser man till protein så brukar man prata om snabbverkande (vassle eller på engelska whey) och långsamt (kasein) protein. Vassle är perfekt att ta efter träning, vassle är även det protein som finns i gainers, går du på bulk så behöver du alltså inte ta både gainer OCH protein utan det räcker att du tar gainer efter träning! Kasein däremot är perfekt som mellanmål, om du ska gå länge utan mat eller innan du lägger dig då det bidrar till att du får ett jämnt proteinflöde under en längre tid.
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Gainer/Body-Science-Gainer.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Protein/Vassleprotein-Whey/Body-Science-Whey-100.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Protein/Kasein/Body-Science-Casein.html

Nästa kosttillskott jag skulle vilja prata lite om är kreatin. Kreatin är en av de mest välstuderade kosttillskotten och det har visat sig fungera mycket väl för att både förbättra styrka och muskulatur. När jag tar kreatin så försöker jag att ta det efter träning, i samband med någon snabb kolhydrat, då musklerna är mer mottagliga för att plocka upp kreatinet då och de snabba kolhydraterna hjälper att plocka upp kreatinet bättre. Jag brukade därför ta ett glas äppeljuice efter träning när jag tog kreatinet. Kom ihåg att dricka vatten när du tar kreatin, då du annars i värsta fall kan få huvudvärk på grund av uttorkning då kreatinet binder upp mycket av vattnet i dina muskler. Kreatin kommer inte att göra att du känner någon direkt effekt såsom till exempel koffein gör, men ser du till att ta det konstant i minst en månad så kommer du förhoppningsvis kunna kolla tillbaka och se framsteg!
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Kreatin/Body-Science-Creatine-Monohydrate.html

Aminosyror är någonting som jag alltid tar. Jag brukar ta BCAA (Branch-chained aminoacids) är något som jag tar under träning. Det innehåller ofta lite eller i princip inga kalorier så det är perfekt under såväl deff som bulk att ha att dricka under träningspasset för att låta kroppen återhämta sig. EAA (essential aminoacids) är en form av aminosyror som helt enkelt innehåller fler aminosyror, dock så skulle jag rekommendera att skaffa BCAA då du får i dig alla de essentiella aminosyrorna om du äter en vanlig varierad kost. Går du däremot på en deff/diet som inte tillåter dig att äta tillräckligt varierad kost så kan det vara en god idé att köpa hem lite EAA och ha att dricka som mellanmål till exempel. Försök dock att inte dricka aminosyror i samband med att du får i dig protein av något slag. Då kroppen inte kommer att ta upp aminosyrorna då den arbetar med proteinet, om möjligt försök ha 20 minuter emellan att du får i dig någon form av protein och aminosyror.
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Aminosyror/BCAA/Body-Science-BCAA-XX.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Aminosyror/EAA/Body-Science-EAA-XX.html

Mineraler är något som är livsviktigt att du får i dig. Se till din kost, är den tillräckligt varierad? Får du i dig omega-3 igenom fisk? Får du Vitamin-D från solen? Får du i dig C-vitamin från till exempel frukter? Tycker du att du kanske missar några vitaminer kan det vara en bra idé att införskaffa sig ett multivitamin tillskott för att kompensera detta, då detta kommer ha många positiva effekter på till exempel immunförsvar, humör och så vidare beroende på vilken vitamin man kollar på!
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler/Multivitamin/Body-Science-Multi-Vitamin-Mineral-Daily-One.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Omega-3-fettsyror/Omega-3/Body-Science-Omega-3.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler/D-vitamin/Body-Science-Vitamin-D.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Vitaminer-Mineraler/C-vitamin/Body-Science-Vitamin-C.html

Beta-alainin är nästa tillskott jag skulle vilja prata lite om! Om du någonsin testat en PWO (pre-workout) och känt en stickande känsla i huden efter du tagit den så är det beta-alaininet du känner av. Beta-alainin har visat att det ger en förstärkt buffert förmåga för muskeln (enkla versionen: du orkar mer innan dina muskler ”dör”). Det har även visat sig att det är fördelaktigt att ta i samband med kreatin. Vill du inte ta en PWO av någon anledning så hade jag rekommenderat att du köper rent beta-alainin och koffein tabletter istället.
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Aminosyror/Enskilda/Body-Science-Beta-Alanine.html
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/PWO-Prestationshojare/Koffein/Body-Science-Caffeine.html

PWO: PreWorkOut. Dessa är till för att ”tagga igång dig” innan gymmet helt enkelt. PWO är något som jag ser som en ”lyx” man kan unna sig när man tycker att man har pengar för det, är det någonting som man egentligen kan klara sig utan så anser jag det är PWO, dock kan det vara skönt att ta till exempel om du ska träna tidigt på morgonen eller när du har varit igång med andra förpliktelser hela dagen och känner dig lite sliten!
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/PWO-Prestationshojare/Pre-Workout/Jacked-XX.html 

Nu till en fråga som jag har fått mycket: Pumpprodukter ”vad tar du för att få venerna så stora/synliga”. Jag vill återigen hänvisa till det jag började att säga, kosttillskott kan ge dig en edge men resultaten kommer främst att komma ifrån kost, träning och vila. Jag anser att bygger man större muskler så kommer dom att kräva mer blod, Detta kommer göra att mer blod flödar, vilket kommer göra att dina vener växer. Deffar du sedan bort kroppsfett/vätskehalt så kommer de bli mer synliga, detta har jag tagit upp noggrannare i ett tidigare inlägg.
Det kosttillskott som däremot kan hjälpa dig att få en extra edge är Agmatine, detta kommer hjälpa kroppens NO-nivåer vilket kan hjälpa till att få blodet att flöda (att du får ”pump”)
http://www.mmsports.se/Kosttillskott/PWO-Prestationshojare/Pump/Jacked-Agmatine.html

Kör hårt!

//Johan @Pushthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+