Kolhydrater, vän eller fiende?

1 november, 2014
1 november, 2014

Idag har jag blivit tillfrågad om att prata lite om något som, enligt mig, är det som bestämmer din form, din styrka, din återhämtning, din ork: Kolhydrater. Varför tycker jag att kolhydrater är så viktigt då? Lite kort så är kolhydrater kroppens primära energikälla och därmed det som muskler använder för arbete (ja till och med din hjärna). Jag tänkte främst fokusera på kolhydrater under bulk idag, då det var det frågan handlade om.

Kolhydrater brukar delas in i antingen snabba eller långsamma kolhydrater, och detta bestämmer helt enkelt hur snabbverkande de är i din kropp. Druvsocker är en av de minst komplexa (snabbaste) formerna medan till exempel ris, potatis eller pasta tillhör de långsammare formerna av kolhydrater. När jag bulkar så brukar jag försöka lägga mig högt på kolhydrater och då främst sikta på att få i mig stora mängder långsamma kolhydrater. Jag försökte att ”carb loada” en timme innan varje träningspass där jag såg till att få i mig långsamma kolhydrater, gärna i form av mat såsom till exempel ris för att ge musklerna maximal energi under passet för att ta en shake gainer (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Gainer/Body-Science-Gainer.html) direkt efter träningspasset (en gainer består av väldigt snabba kolhydrater samt av vassleprotein). De snabba kolhydraterna i en gainer fyller snabbt och effektivt på de kolhydratsdepåer i dina muskler som har förbrukats vid dina tunga lyft under passet och ger därmed musklerna återhämtning samtidigt som den innehåller protein, vilket är byggstenar för att återbygga muskler.

Många är nästan rädda för att äta kolhydrater då många tror att man blir fet av kolhydrater, detta är väll sant till en viss gräns, men än en gång ber jag er tänka lite förnuftigt. Vem som helst förstår att om dom trycker i sig enorma mängder godis så kommer de förmodligen gå upp i vikt, medan man sällan hör talas om folk som blir feta av att äta ris. Särskilt under bulk säger jag därför: Var INTE rädd för kolhydrater, bara du ser till att få i dig dom från en BRA KÄLLA samtidigt som du ser till att bränna den energi du får ut av dom. Kolhydraterna kommer att göra mirakel för din träning under bulken och mycket av det du kommer att lägga på dig är vätska, då kolhydrater binder vätska i kroppen, vilket väldigt snabbt kommer att försvinna så fort du cuttar ner på en lägre mängd kolhydrater. Jag skulle däremot vilja att du medan du höjer dina kolhydratsmängder inte går överdrivet högt på protein eller fett även under bulk. Då jag tycker att detta kan ge ett onödigt överskott. Förstå mig rätt nu. Protein är någonting du behöver få i dig mycket av fast du bulkar! Men om man tar mig själv som ett exempel. Under deff försöker jag att ligga väldigt högt på protein, cirka 2,5-3 g/kroppsvikt medan på bulk kan det räcka med 1,3-1,5 g/kroppsvikt. Medan fettet bör utgöra iallafall 20% av dina kalorier. Detta för att helt enkelt till slut så kommer du bara ligga på ett överskott för att ligga på ett överskott, det kommer inte att ge mer av de positiva effekter du är ute efter längre.

Kör hårt, pressa i dig kolhydrater och lyft tungt!

//Johan @Puishthrough

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+