Fitness-yran som väckte bekräftelsedemonen

10 februari, 2016
10 februari, 2016

Jag är en av de många som anser att det exhibitionistiska kopplat till hälsa och välmående gått för långt. Dock är jag en av de som spänner både biceps och mage och lägger upp på Instagram.. Under de senaste veckorna har antalet blogginlägg såväl som krönikor skrivits angående detta beteende. Madelinn Fernandez skriver exempelvis i Metro Debatt att bägaren nu runnit över.. och att hon nu slår näven i bordet då publiceringen av ytliga bilder inte kommer resultera i lycka. Hon skriver även:

”Särskilt alla ni som precis som jag jobbar med träning och hälsa. Att skriva ”god morgon sexpack” och lägga upp en bild på sin spända mage på Facebook får mig inte bara att må fysiskt illa – det gör mig också förbannad. Hur kan ni vara så dumma och oansvariga? Har ni en tanke på hur många följare ni har på era sidor? Hur många som har just er som förebild? Som tror att lyckan sitter i det där sexpacket?

Det gör mig ledsen att människor som ska utstråla hälsa och sundhet propsar på att lägga ut den ena bilden efter den andra på olika vältrimmade kroppsdelar, alternativt mat som i bästa fall skulle räcka för en treåring”.

Dessutom fortsätter hon inlägget med att skriva att hon känner flertalet ambitiösa, begåvade och underbara människor som inte vågar gå till gymmet för de känner sig obekväma i sina kroppar..

Nu är det jag som känner att jag måste slå näven i bordet. Jag var en av de personer som hade svårt att hitta rätt balans när det gällde kost och träning. Till en början vägde jag runt 70 kg nu snackar vi off-season utan träning och någon som helst struktur på kosten.. jag åt cirka 1 liter snabbmakaroner om dagen med bara ketchup och godis på det.. Efter ett tag insåg jag att jag inte kunde hålla på, på det viset och började ”banta” jag slutade äta.. Det berodde inte på att jag sett bilder på Instagram eftersom de inte fanns då.. Inte heller berodde det på Facebook.. Jag hade inte lärt mig hur jag skulle hantera det.. I stället låg problemet där det ligger än idag, i stereotyper… Lycka och välmående kan inte mätas då det beror på vem som definierar det.. Därför har tidningar och reklamföretag funnit en alternativ förklaring till vad lycka och välmående är genom att sätta det i relation till träning och en någorlunda trimmad kropp..
Detta var det som fick mig att falla offer för anorexi och senare även bulimi.

Detta förändrades dock när jag satte min fot på gymmet för cirka 7 år sedan. Jag fick hjälp med både träning och kost vilket också är det som har gjort att jag är där jag är idag.. bodyfitness atlet.

Fernandez skriver:

”Det gör mig ledsen att människor som ska utstråla hälsa och sundhet propsar på att lägga ut den ena bilden efter den andra på olika vältrimmade kroppsdelar, alternativt mat som i bästa fall skulle räcka för en treåring”

Jag kan tycka att man som om personlig tränare borde känna till att vägen till det där sexpacket eller andra väldefinierade muskler är allt annat än svält.. Faktum är att det är den slutsatsen många drar när jag säger att jag är på diet.. De tror att jag svälter mig själv.. Nja.. så är inte riktigt fallet.. För mig handlar det om
6 MÅLTIDER PER DAG, INTAGET SKER MED 3 – 4 TIMMARS INTERVALLER..
Vägen till de där väldefinierade musklerna handlar om att äta rätt, sova, och träning.. Jag är ingen personlig tränare men jag vet att det fungerar så, speciellt efter att upplevt min egen kropp utifrån ett ”stort” och ”litet” perspektiv.
Jag är stolt över vad jag åstadkommit och hur jag ser ut idag, jag flexar och visar min progression under pågående diet för att jag vet att många av mina vänner och följare ser det som inspiration och motivation. Jag är glad att jag kan göra något som motiverar andra! Jag är därför varken dum eller oansvarig snarare tvärtom. Det är inget fel att vara stolt över sin kropp och den tid som man lagt ner på att forma till vad den är.. Jag tror därför det är väldigt viktigt att individer som skriver inlägg kopplade till hälsa, välmående, och fitness tänker på att det finns en historia bakom varje bild som läggs upp. Dock kan jag inte annat än att hålla med om att kärlek och passion till träning kommit att bytas ut och blivit något många skyltar med för att passa in i den fitness-yra vi idag befinner oss i.

Kommentarer

kommentarer

moamuntzing

Posts Facebook Google+