Om E-nummer och tillsatser

9 april, 2016
9 april, 2016
E-nummer och tillsatser... No problem! Här har du förklaringen vad de är :)

E-nummer och tillsatser… No problem! Här har du förklaringen vad de är 🙂

Att ha en åsikt om tillsatser, E-nummer och sötningsmedel är idag snarare en regel än ett undantag. Mat och livsmedel som innehåller tillsatser och sötningsmedel följs alltför ofta av negativa associationer. Slogans som exempelvis ”clean eating” talar för att vi ska äta saker som har så lite tillsatser i sig som möjligt. Tillsatser anses bland annat som någonting som inte är naturligt och företag skriver gärna på paketen ”Inga tillsatser” eller ”Inga E-nummer” för att visa på att här förekommer det minsann ingenting artificiellt eller konstgjort, här använder vi bara naturliga ingredienser!

Men är tillsatser verkligen någonting att vara så rädd för? Varför har vi en sådan negativ inställning till det?

Ofta föds negativa associationer och reaktioner på grund av rädsla och ren okunskap, och faktiskt är så fallet även här. Många är rädda för E-nummer och tillsatser för att de inte vet vad det är. Och det är ju klart, att stoppa i sig någoting som innehåller konstiga namn och en massa siffror låter inte speciellt trevligt. Men jag tänkte ta tillfället i akt och förklara lite vad E-nummer och tillsatser är. Förhoppningsvis kommer det bidra till att flera kan känna sig lite mindre osäkra och i onödan undvika att äta vissa saker bara för att de har massa E-nummer och tillsatser listade.

Vi börjar med en definition vad en tillsats är:

Varje ämne som normalt inte i sig konsumeras som ett livsmedel och som normalt inte används som en karakteristik ingrediens i livsmedel, oavsett om det har något näringvärde eller inte, och som liksom dess biprodukter på goda grunder kan tas direkt eller indirekt bli en beståndsdel i livsmedel när det för något teknisk ändamål avsiktligt tillfölrs sådana vid framställning, bearbetning, beredning, behandling, förpackning, transport eller lagring.”

källa: EG nr 133/2008

Det innebär att tillsater är ett ämne som är tillagt i själva livsmedlet, vilket säger sig självt, men också att det har en funktion. Det kan exempelvis vara att bibehålla kvaliteten på livsmedlet och minska risken för tillväxt av hälsofarliga mikroorganismer. Så på ett sätt kan man säga att tron att E-nummer och tillsatser inte är naturligt i ett livsmedel till viss del stämmer, men bara till viss del. Exempelvis ett helt vanligt blåbär innehåller hela 21 ämnen som också används som tillsatser. Många tillsatser är dessutom nödvändiga för att vi ens skulle kunna klara av att äta maten.

Och vad är då E-nummer? E-nummer är en identitetsmärkning som används enbart för tillsatser. Det betyder att produkten har genomgått en noga granskning och godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerthet, Efsa, samt EU-kommissionen. E-numret är med andra ord en garanti att tillsatsen har 2 egenskaper:

  1. En fördelaktig effekt på livsmedlet eller för konsumenten
  2. Inte utgör en hälsorisk vid konsumtion i de mänger de får användas

En tillsats får heller inte vara vilseledande för konsumenten eller misstänkas ha orsaka några biverkningar eller vara en hälsorisk vid användning tillsammans med flera tillsatser samtidigt. Inom Efsa verkar ANS-panelen (The Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) och gör även en bedömning av tillsatsens ADI som står för ”Accepterat Dagligt Intag”.

Så kan vi alltså äta för mycket av en tillsats? Ja, även om det knappast utgör några hälsorisker att överskrida ADI-värdet då det ofta sätts till en hundradel av de intag som är säkra hos djur. Är det någonting vi bör vara rädda för? Nej, risken för att vi då istället drabbas av diverse näringsrubbningar för att vi äter för ensidig kost är mycket, mycket större. Exempelvis bör man oroa sig mer för att få ett överskott på A eller D-vitamin (ja, det går att få ett överskott på dessa och det är inte trevligt…) än ett överskott på själva tillsatsen i mjölken.

Slutligen tänkte jag avsluta med att lista lite tillsatser (finns 6 olika grupper), så att man vet lite mer om vad man stoppar i sig till nästa gång:

  1. E 100 – E 180 = färgämnen
  2. E 200 – E 297, 1105 = konserveringsmedel
  3. E 300 – E 392, 586 = antioxidationsmedel
  4. E 400 – E 418, E 422 – E 499 = emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings-, och geleringsmedel
  5. E 420 – E 421, E 950 – E 968 = sötningsmedel
  6. Övriga tillsatser

Så fortsätt för all del att stoppa i er mat, även om det innehåller E-nummer…! Det betyder bara att EU-parlamentet har godkänt att du kan äta det och det är ju bra. 😉

#sciencedisagreesbro

Kommentarer

kommentarer

Maria

Posts Google+

Pigg och glad tjej på 25 år som är född och uppväxt i Uppsala och jobbar som leg. fysioterapeut på Akademiska sjukhuset. Har en lång bakgrund inom träning, har spelat tennis, badminton, innebandy och simmat. Jag har även en licens som personlig tränare. Jag fastnade för gymträningen i samband med att jag började plugga till fysioterapeut då jag insåg att mycket av träningen vi bedriver idag inte alltid har så mycket evidens bakom sig. Mitt mål är få den bästa fysiken jag kan få och samtidigt lära mig mer om mig själv och hur jag kan optimera träningen på bästa sätt utifrån forskning och erfarenheter.