Proteinpannkakor finns det gott om och recepten är många och varierande. När jag försökte mig på dessa första gången var det under min diet till Tammerpokalen. Det behövs inte sägas att jag hade för syfte att kunna äta så många pannkakor på så få kalorier som möjligt. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort då pannkakor ofta innehåller vetemjöl, en massa hela ägg och dessutom steks i smör. Jag testade då på eget bevåg att byta ut en mängd ingredienser och försökte sänka kaloriintaget och samtidigt ändå försöka få till en pannkaka som såg och smakade gott.
Efter många, många försök och svordomar över misslyckade och trasiga pannkakor lyckades jag äntligen skapa en riktigt bra smet som dessutom smakade gott, och då givetvis är så kalorisnål som jag kan få den.
Jag har inte proteinpulver i själva pannkakssmeten utan det använder jag istället som pålägg då jag tycker det blir så mycket godare!
Innehåll för ca 5-6 pannkakor:
565 kcal
65 g protein
48 g kolhydrater
10 g fett
Ingredienser:
- 250 g keso mini (nedmald till smet) alt. Lindahls kvarg
- 250 g äggvita (ca 8 ägg)
- 2 dl nedmalda havregryn
- 1 tsk vaniljrom/sötningströ alt. Steviadroppar
- 1/2 tsk salt
Workprogress:
- Börja med att mala ner havregryn till havremjöl. Blanda i tillsammans med salt och sötströ.
- Rör ner keson/kvargen och blanda runt, rör runt ett par enstaka varv med spateln. Försiktig så att du inte övervispar degen.
- Vispa upp äggvitan tills den är lite fluffig. När du lyfter ur vispen ska det bildas en liten topp i äggvitan som så småningom ska sjunka tillbaka ner i smeten.
- Pytsa ut 1/3 av äggivitan i resten av smeten. Vik i äggvitan i smeten med en spatel.
- Upprepa med 2/3 och 3/3 av äggvitan. Oroa dig inte för att smeten inte är jämn. Vevar du runt för mycket kommer du ta bort luftbubblorna i äggvitan och då kommer smeten att sjunka ihop.
- Sätt på stekpannan på medelvärme (ca 4 av 6). Spraya med Pam-spray i hela pannan och klicka sen ut smeten. I dl smet per pannkaka brukar vara lagom.
- Stek ca 1-2 minuter. Du ska se att det ploppar upp små luftbubblor (som också håller sig öppna,) i smeten innan du vänder på den. Stek 1-2 minuter på andra sidan.
- Servera gärna med lite proteinfluff som grädde! 🙂
Kommentarer