Gå ner i vikt med kanel!

13 februari, 2015
13 februari, 2015

Våren börjar närma sig och för varje dag som går närmar sig även beachen…eller, blir det vassen i sommar? Det blev ju en hel del choklad under julen. Och Mammas köttbullar ÄR ju trots allt de godaste köttbullarna. Eftersom det har varit så tråkigt väder och mörkt ute, är det många som har hållit sig inomhus, trots att det nya livet skulle börja ”på måndag”.
Känslorna är delade. Du är supermotiverad till att få den där kroppen du har drömt om så länge, MEN du skall bara…och sen är det fredag, igen.

På tidningsomslagen är det photoshoppade unga tjejer, med perfekt hy och kroppar som grekiska gudinnor. Du vet om att bilderna är redigerade, du vet det så väl, men ändå faller en liten önsketanke in om att åtminstone få ha en så fin hy, slät mage, det perfekt svallande håret, hennes armar, eller helst hela paketet…
Det du också kan se är texter som ”Var nöjd med den du är” och kanske får den känslan för en sekund eller två. Du är faktiskt inte så tokig trots allt. Sen läser du en annan text, på samma tidningsomslag ”Gå ner 5 kg på 4 veckor” eller ”Fixa sommarformen redan idag”.
Vänta lite nu…skall du vara nöjd med din kropp, eller skall du gå ner i vikt?

Det du också kan hitta överallt är tips på mat och kryddor som gör att du ökar din förbränning. Kanel och Chili är två exempel. Och vet du vad, det är sant! Det skall ge en ökad förbränning! MEN den mängden kanel du behöver äta för att få en märkbar effekt, är rent skadlig för kroppen.
Som ett exempel, kan du prova att svälja en matsked med kanel utan att blanda ut det med något annat eller dricka vatten till. Förmodligen kommer du inte att lyckas, det tar stopp. Det här är kroppens sätt att säga ifrån.
I kanel finns det nämligen ett ämne som heter kumarin, och får du regelbundet i dig för mkt av detta, kan det leda till leverskador. Men oroa dig inte, mängden du tar på gröten, filmjölken eller som finns i fikabullen är inte uppe i den mängden. Däremot är det onödigt att börja krydda maten med kanel, om du inte tycker om det. För det kommer inte att ge dig någon märkbar effekt på din förbränning.
Likaså är det med stark mat, tycker du inte om det, utan äter det endast för att det skall ge en ökad förbränning?
Glädjande besked – du kan sluta med stark mat redan idag! Det enda det kanske hjälper till med är att du inte äter lika mkt, för att det bränner på läpparna och känns som skogsbrand i munnen, som i sin tur gör att du dricker extra mycket, vilket i sig kan bli något mättande…

Men hur skall jag göra då?! Undrar du kanske. Tänk LJHQ – Low Junk High Quality. Alltså håll ett lågt intag av skräpmat och högt intag av bra mat, på ren svenska. Men vad är bra mat? Har du svårt för att veta vad som tillhör den kategorin, kan du enkelt tänka motsatsen. För innerst inne, så vet vi oftast när det som äts inte är särskilt nyttigt…

”10kg övervikt som man kan se med ögonen, kan vara mer hälsosamt än om det som finns på insidan inte mår bra.”

Utöver att äta bra mat, bör du försöka röra på dig lite mer än vad du gör i dagsläget för att öka förbränningen. Du måste inte träna varje dag för att vara hälsosam. Är du dessutom ovan vid fysisk aktivitet, kan det istället göra att du sliter ut dig. Gå långsamt fram för att muskler, senor, ligament osv skall hänga med. Bestäm dig för att tex ta 1-2 promenader på 30min under en veckas tid. Du behöver inte ens bestämma dig för vilken dag, utan bara att när veckan är slut, så skall promenaderna vara genomförda. Och när du är redo, trappar du upp tills du har hittat den mängd träning du trivs med att genomföra.

Ge dig själv beröm och belöningar av olika storlekar emellanåt. Exempel på belöning kan vara att gå på bio, nya skor, att åka på en resa etc. Alltför ofta ”belönar” vi oss med saker som går att äta. Men om jag har tagit en promenad som förbrände 300kcal, i syfte att gå ner i vikt, hur kan jag ”vara värd” chokladkakan på 550kcal efteråt då?

Generellt går vi upp 0.5-1kg varje år. Väger du då ca 70kg idag som tex 30-årig kvinna, kan du ställa dig frågan om du är beredd på att väga 80-90kg som 50 åring? Och när det är dags för pension vid 65 års ålder ligga på upp mot 87.5-105kg?
Ligger du i riskzonen för att få en för din längd ohälsosam viktökning? Vad vill du orka och kunna göra idag? I framtiden?
Jag kan ge ett exempel på en man i 40-årsåldern som jag känner. Han har små barn, med mycket energi. En dag fick ett av barnen för sig att skutta över staketet och Pappan for ju självklart efter… Men tog sig inte över. Det blev hans uppvaknande och ändrade sin livsstil. Idag vet han att han kan ta sig över det där staketet ifall det behövs. Och bara den känslan måste ju vara betryggande som småbarnsförälder…

”Det finns inga hållbara Quick-fix!”

OM man har en övervikt att bli av med, är det mest hållbara och sundaste sättet att låta det gå långsamt fram. 0.5kg/vecka brukar vara ett bra riktmärke. Några veckors quick-fix med soppor eller shakes av olika slag är inte att rekommendera. Du kommer att gå ner i vikt ifall du följer rekommendationerna på paketens baksidor. Men risken du tar är att förlora en stor andel vikt i muskler under perioden. Och när det är dags för dig att börja äta riktig mat igen, går du ofta upp till samma vikt som vid starten, eller kanske till och med mer. Ät regelbundet istället och sätt upp mål.
Mål måste inte handla om att gå ner i vikt. Det kan handla om att lära sig en ny rörelse, kunna stå på händer som när du var liten, genomföra någon form av lopp/tävling, orka leka med sina barn, att orka gå till jobbet, listan kan bli hur lång som helst… Och det är HELT upp till dig vad du vill göra med din kropp och ditt liv. Visst är det härligt 🙂

 

 

Jag rekommenderar inte att du försöker svälja en sked med kanel efter att ha läst det här inlägget. Sök istället på Cinnamon Challenge på youtube där Mythbuster testar, samt en hel del andra frivilliga.

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer

johanna

Posts Google+

Heltidsjobb, extrajobb, läser till Personlig tränare 3h söderut, renoverar sommarstugan 4h norrut, tävlingssatsar inom Bodyfitness ovanpå det och skall snart påbörja planering av bröllop. Hur jag får ihop tiden undrar du? Bra fråga... Följ mig här/på instagram så klarnar det säkert något med tiden.