Offseason, friend or foe?

11 juni, 2016
11 juni, 2016

Offseason, något som jag såg fram emot flera veckor innan sista tävlingen. Jag laddade med positiv energi och var taggad på att börja äta lite större mängder mat, hålla det cleant och inte ha några cheatdays mitt i veckan. Jag hade ett mål med min offseason och det var att hålla det cleant till 95 % på vardagar och unna mig på helgen, att inte smälla upp 10 kg i vikt på en vecka, jag och Rickard kom överens om att det var så vi ville ha det tillsammans. En av fördelarna med att bo med en hårtsatsande CBB  kille 😉

IMG_1165

Middag med kyckling, bönpasta, pesto och soltorkade tomater, sjukt gott!

Jag visste att min kropp skulle genomgå en förändring, precis som den gör under dieten, men det jag inte var beredd på var hur snabbt den skulle ändra sig. Under dieten så ser du små små framsteg varje vecka, någon liten kontur som blir tydligare, midjan drar in sig, måtten krymper. Detta inpräntas under 20 veckors tid att det är rätt, det är så här det skall vara. Visst, under den här ändå ganska korta tiden så är det korrekt, det är så här det skall gå till, men i det långa loppet är det ju inte rätt. Men du har så stort fokus på det att hjärnan ställer om sig på att detta är rätt beteende för kroppen. Självklart hade jag hjärnspöken under dieten, trots att vågen visade neråt så var jag aldrig nöjd, tyckte mig aldrig se skillnad eller att jag gjorde framsteg.

IMG_1439

Hur tänkte jag egenligen? Galet vad elak man kan vara mot sig själv

För mig blev det en rejäl chock att för varje dag (inte varje vecka) se mindre och mindre konturer på kroppen, kläderna började fyllas ut igen och vågen tickade uppåt. Helt normalt, det är så kroppen skall svara, men det var så djupt rotat hos mig att detta var ett felaktigt beteende av kroppen och det var jobbigare att acceptera än vad jag trodde, helt ärligt, perioden efter tävling har varit jobbigare än själva dieten.   Jag har undvikit speglar, gråtit, knappt velat träna för att det inte är kul att inte se musklerna jobba och mått lite smått dåligt rent psykiskt över detta. Samtidigt i allt det kaoset, så har jag någonstanns ändå njutit av att kunna äta fritt, att jag har alternativ. Jag kan ändå med lite stolthet säga att jag uppnått det målet, jag har inte ballat ur eller smällt upp allt jag gått ner ( vilket totalt var 15 kg på sista tävlingen).Det har gått 7 veckor sedan Tyngre Classic 3 och först nu så känner jag att jag börjar landa lite,  vikten verkar ha stabiliserat sig och jag har börjat att acceptera hur kroppen ser ut nu och träningen börjar bli rolig igen samt att jag faktiskt äntligen kan se vilka framsteg jag faktiskt gjorde under själva dieten. Nu kan jag se på bilder o bli arg på mig själv som inte då kunde se skillnaden, att jag klankade ner på mig själv och tyckte att jag var ”för stor”.

Det jag tar med mig från den här offseasonen är hur viktigt det är med de mentala förberedelserna inför sin offseason, lika bra att börja jobba med det redan från dietstart för att inte få hjärnan att fastna i ett ”felaktigt ” tänk. Kanske till och med börja innan dieten drar igång, lära sig att uppskatta sin kropp i sin nuvarande form, försöka minnas hur bra det känns att ha kraft, energi och glädje som räcker åt andra och inte bara åt dig själv. Det mentala är viktigare än vad man tror.

IMG_1508

Offseason rygg, mindre definitioner, mera styrka

För ett par veckor sedan fick jag äran att ha poseringsträff med gäng glada bikinidebutanter från Team MMsports och vi pratade ganska länge om synen på offseason och att tävlingsformen inte är den rätta formen, vikten av att ha ett mål även efter tävlingen för att undvika känslan av tomhet som lätt infinner sig. Jag har sett allt för många fall av tjejer (och killar) som efter tävling tappar allt, de känner inte att de har något att jobba för längre eller att de blir besatta av att hålla sig i tävlingsformen, vilket tyvärr i vissa fall kan leda till sjukdomar.  Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi som tävlat tidigare delar med oss av tankar och erfarenheter till debutanter och på så sätt kan vi alla hjälpas åt att skapa en sund sport.

IMG_1256

Fina MMsports diamanter som kommer rocka scenen !

Om någon läser detta och skall debutera, ni får gärna kontakta mig om det finns något ni undrar över, vi tillhör alla MMsports familjen och i en familj så stöttar och finns man där för varandra. Ingen fråga är oviktig eller för liten för att ställa!

 

Kör hårt sista veckan nu ni som skall köra Alströmer, och glöm inte att höra av er om jag kan hjälpa er på något sätt!

 

Kommentarer

kommentarer

carrolahte

Posts Google+

Föredetta gymråtta som bokstavligt talat sadlat om ;)