Sockerfri sommartårta

27 juni, 2016
27 juni, 2016

Vilken härlig midsommar jag och Rickard har haft! Vi åkte på midsommaraftons förmiddag upp mot Smögen där våra vänner Albin och Cajsa bor.

IMG_1629

Handlade på oss massa mat och tillsammans med Cajsas kompis Frida som oxå var med så lagade vi massa god mat. Potatis, sötpotatis och rotfrukter i ugnen, ugnsbakade tomater, grillat kött, tzatziki, grillad majs och en härlig sallad, fantastiskt gott!!

IMG_1619

Till dessert hade jag förberett en sockerfri tårta med citronkräm och jordgubbstopping.  Den skulle även varit dekorerad med en sorts vaniljkräm men då mitt casein tyvärr var slut så fick detta utebli. Tårtan fick mycket bra betyg av alla så därför tänkte jag dela med mig av receptet till er 🙂

Tårtbotten 1 st ( du behöver baka två)

  • 200g vita bönor
  • 1 helt ägg
  • 1 äggvita
  • 3/4 dl mjölk
  • 10g kokosolja (flytande)
  • en liten nypa salt
  • 1/2dl + 1 msk sötningsströ
  • 40g vanilj whey ( Jag använde PureSwe gammaldags vanilj)
  • 10 g kokosmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 bikarbonat

Citronkrämsfyllning ( detta recept tog jag från ett som MMsports publicerade för ett tag sedan men jag gjorde en större sats!)

 

 

  • 3 äggulor
  • 6 msk kokosolja
  • 3 msk sötströ
  • 3 msk citronsaft
  • rivet skal av en citron
  • Vaniljpulver (smaka av)

”Jordgubbsgelé”

  • 200 g färska jordgubbar
  • 3 msk chiafrön

Mixa jordgubbarna till en puré och rör ner chiafrön, låt det sedan stå kallt ett par timmar. Chiafrön sväller när de blir blöta och det gör så att purén blir till en fräsch gelé att toppa din tårta med.

Topping

  • 150 g turkisk yoghurt
  • 1 skopa Vanilla icecream casein

Rör ihop till en kräm och bred detta runt om din tårta.

( obs! det var här det gick lite galet för mig så detta är inte med på min tårta.)

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. skölj bönorna noga, gärna flera gånger, och låt rinna av.
  3. Mixa ihop bönorna med ägg+äggvita och mjölk till en jämn smet.
  4. Om din kokosolja är fast, kör i micron några sekunder, bara så den blir flytande, låt sedan svalna något innan du tillsätter oljan+salt i mixern och mixar igen.
  5. Tillsätt slutligen de torra ingredienserna och mixa en sista gång så du får en helt jämn smet.
  6. Häll smeten i ugnsformen, jämna ut med en slickepott eller baksidan av en sked så det blir jämntjockt.
  7. Grädda tills en provsticka kommer ut lite kladdig – inte torr men inte heller ogräddad/”smetig”, runt en 20 minuter.
  8. Vispa ihop alla ingredienser till citronkrämen i en kastrull. Värm krämen på medelhög värme och vispa tills den tjocknar. Ställ åt sidan och låt svalna.
  9. Bred citronkrämen jämt över en utav dina avsvalnade bottnar och lägg sedan på överdelen.
  10. Bred på jordgubbsgelé ovanpå och vaniljtopping på sidorna (obs! Gör bara detta om tårtan skall serveras direkt. Annars görs detta precis innan servering.)
  11. Dekorera med skivade jordgubbar och ev lite riven mörkchoklad!

 

IMG_1631

Kommentarer

kommentarer

carrolahte

Posts Google+

Föredetta gymråtta som bokstavligt talat sadlat om ;)