Del 2: HIIT vs LISS

14 februari, 2015
14 februari, 2015

Hej allihoppa!

Här kommer en jämförelse jag lagt ihop som summerar det jag tycker är viktigt att veta om både HIIT och LISS och hur man kan använda det! Hoppas ni får finner texten intressant och lärorik :)

HIIT LISS
1. Betyder High Intensity Interval Training Low Intensity Steady State
2. Exempel på pass 15-20sek all out, 5-8set med 2min vila 40-60min @ 60-70%maxpuls
emellan
3. Tid 15-25min 40-60min
4. Utförande   – (Svårt att verkligen ge allt!)  + (Lätt att utföra rätt! Kan dock enkelt
  uppfattas som långtråkigt )
5. Skaderisk  – (Värm upp ordentligt och använd er av  + (Minimal skaderisk)
 korrekt utförande)
6. Attityd  – (ALL IN!!)  + (Lugn)
7. MPS (muskelproteinsyntes)  + (Kan enkelt ses som styrketräning:  – (Kroppen stänger delvis ner uppbygg-
  Tvingar man kroppen till max så vill den naden av muskler medans man kör)
  bygga upp sig så den klarar uppgiften
  bättre nästa gång det inträffar)
8. Fysiologisk effekt  + (T.ex. så kan HIIT föbättra insulin-  – (Bra för konditionen och allmän hälsa
  känsligheten och öka antalet mitokondrier men kroppen är anpassningsbar och kan
  och deras aktivering i kroppen vilket i sin lätt vänja sig vid LISS och det kan resultera
  tur ökar förmågan att bränna fett) i att det inte bränner lika mycket fett som
  det först gjorde.
9. Krävande  – (Aktiverar CNS och man tvingar kroppen  + (Kan enkelt göras varje dag utan att
  att ge allt.. => kroppen behöver längre man bränner ut kroppen. Är ett av målen
  återhämtning. Jag skulle personligen aldrig att behålla muskelmassa skulle jag inte
  köra mer än 3gånger veckan) använda mig av LISS alltför mycket. 3-4
  gånger veckan som mest mot slutet av dieten)
10. Förbränning
               Under passet  – (Eftersom man kör på högre puls så för-  + (Mer av energin man bränner genom LISS
  bränner man mindre andel % av fett + att kommer från fett)
  passet är kortare)
               Efter passet  + (Ökar förbränningen efter passet  – (ingen ökad förbränning efter avslutat
  eftersom kroppen måste reparera och pass)
  återhämta sig)
               Total förbränning  + (knapp skillnad)  – (knapp skillnad)

Som jag har nämnt tidigare så ser jag LISS och HIIT som olika verktyg som man kan använda sig av för att optimera sina resultat när man går på diet. Jag har också som tidigare nämnt bara använt mig av HIIT, 2gånger/vecka, hittills på dieten men ska precis byta det mot LISS, 2 gånger/vecka, där jag kommer stå på crosstrainern och trampa i 50minuter. Användandet av HIIT har förhoppningsvis ökat antalet mitokondrier jag har samt gjort dem mer effektivare så när jag nu börjar med LISS så är de bättre på att bränna fett. Samt så har energin blivit något lägre nu och då passar LISS in bättre för mig så jag har mer kraft till styrketräningen.

Jag tycker personligen det är slöseri med tid att gå morgonpromenader 2-4 gånger/veckan året runt för att ”hålla formen”. Den tiden kan istället läggas på teknikträning om det önskas eller lägga den på något annat än träning. Jag förstår helt och hållet de som tycker det är skönt att ta en långpromenad i högt tempo för att rensa tankarna men gör det bara inte när ni försöker öka I muskler men ändå hålla er fit. Om ni vill optimera användandet av HIIT och LISS så rekommenderar jag att ni håller dem runt dieten.

//Viktor

kommentarer, 781 Visningar

Kommentarer

kommentarer

Viktor Ström

Posts Google+