Kreatin, varför bör jag ta det? Hur ska jag ta det?

4 december, 2014
4 december, 2014

Kreatin är något som jag i princip alltid har kört med (förutom när man vill få bort vätska på deff till exempel) eftersom det är något som jag verkligen tycker hjälper och fungerar! Kreatin är förmodligen det kosttillskott som, efter protein och kolhydrater, har mest vetenskapliga underlag för att faktiskt ge effekt! Kreatin är inte på något sätt en mirakelkur och effekterna kommer ärligt talat vara mycket svåra att märka av, men dom kommer ändå att märkas och det är väll det viktiga?

Det finns numera en drös med kreatin av olika slag men jag har alltid använt mig av den billigaste och enklaste formen monohydrat (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Kreatin/Body-Science-Creatine-Monohydrate.html) det är billigt, det är bevisat att det fungerar och det är lätt att använda. Utan att gå alltför djupt på vetenskapliga grejer som du förmodligen ändå inte är ute efter så kommer kreatinet att binda vätska till dina muskler och du kommer att få en aningen ökad styrka utav det. Kreatin innehåller inga stimulanter såsom koffein så du kommer inte få någon märkbar energi utav det, men det kommer som sagt öka orken under seten. Eftersom kreatin bnider vätska kan det leda till att man ser ”blöt” ut, alltså att konturerna på musklerna minskas pågrund av att vätska ligger runt dom, ditt ansikte kan även se lite ”uppblåst” ut, men detta är ingen fara, bara någon dag efter du avslutar din cykel så kommer denna vätska att rinna bort.

Ja cyklar då! Varför bör man cykla det? Vetenskapen är lite motstridig här faktiskt, vissa hävdar att man inte alls behöver cykla det och att man kan köra det i princip hela tiden om man så vill, dock så rekommenderar jag att MINST köra det varje dag i en månad (även på vilodagar), jag brukar köra det en månad och sedan därefter beroende på hur jag känner! Det är ju kanske inte jättekul att gå runt och vara vattnig konstant. Men jag har kört det i längre perioder (cirka 3-4 månader konstant) och detta har fungerat bra för mig så kör du en längre tid så är det ingen fara enligt mig. Hur länge ska man vänta efter en cykel att hoppa på igen då? Detta tycker jag du kan känna helt själv, men en bra riktlinje kan vara att du väntar i två veckor så att kroppen har hunnit ”nollställa” sig från kreatinet fullständigt innan du börjar en ny cykel.

Hur ska man ta det då? Jag brukar ta det direkt efter träning i samband med snabba kolhydrater. Som jag pratat om tidigare så är musklerna då tömda på kolhydrater och plockar därmed upp de snabba kolhydraterna väldigt effektivt, om kreatin intas i samband med dessa så plockas även kreatinet upp bättre. Snabba kolhydrater kan vara malto (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Kolhydrater/Snabba-kolhydrater/Body-Science-Maltodextrin.html), gainer (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Gainer/Body-Science-Gainer.html) eller någon fruktos, jag körde till exempel det med äppeljuice ett tag!

Dosering och laddningsfasen då? Laddningsfasen innebär att du första veckan skall köra cirka 4 doseringar istället för en dosering om dagen. Detta för att snabbt fylla kroppen med kreatinet, detta tycker jag inte är nödvändigt egentligen då det inte finns någon direkt dokumentation om att kroppen tar upp det bättre, men som sagt, monohydrat är väldigt billigt så känner du för att köra lite extra doseringar första veckan så är det inga problem, jag har kört cyklar där jag har laddat och cyklar där jag har hoppat laddningen med ungefär samma resultat.

Sammanfattningsvis tycker jag att kreatin är ett grymt bra kosttillskott som är riktigt prisvärt, enkelt att använda sig av och som faktiskt ger resultat! Har du aldrig testat det tycker jag du ska pröva en cykel iallafall och se vad du tycker. Det är som sagt viktigt att du verkligen kör minst en månad iallafall då det som sagt inte ger särskilt snabba resultat, men dock ändå resultat!

Kör hårt, lyft tungt och pressa lite kreatin!

//Johan @Pushthrough

kommentarer, 1 108 Visningar

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+