Min syn på cardio

23 oktober, 2014
23 oktober, 2014

Idag tänkte jag prata om cardio! Lite hur jag lägger upp den och när man ska köra det! Ska man köra det på deff? Bulk? Varför?
Först skulle jag vilja nämna de två sätten man kan ”köra cardio” på. Det finns två former HIIT (High Intensity Interval Training) och LISS (Low Intensity Steady State). Men innan jag pratar mer om dessa två skulle jag vilja prata om något som är lite omstridigt: Cardio på bulk.

Ska jag fortsätta köra cardio under bulk? Jag vill ju lägga på mig massa, inte bränna den! Hela poängen med cardio är ju att bränna kalorier?!?! Jag tycker definitivt att cardio även skall köras på bulk! Varför? Jo låt oss säga att du bulkar på 3000 kcal, kör du cardio på det så kommer du sätta igång kroppen (förbränningen) och därmed (jag lovar dig) bli mer hungrig! Är du mer hungrig får du i dig mer mat, vilket är något du vill under en bulk, du kanske då kan klämma i dig 4500 kcal! Därför tycker jag definitivt att cardio även skall köras på bulk.

HIIT: Hade jag förespråkat enbart en cardio form för de styrketränande så hade det definitivt varit HIIT. HIIT är alltså intervall träning där man kör stenhårt under en kortare tid (intervall träning är alltså att man springer allt man har en bestämd tid för att sedan minska intensiviteten under en bestämd tid för att sedan repetera detta). Varför är HIIT så bra då? Jo medan LISS generellt håller på under en längre tid och du förmodligen kommer att bränna mer kalorier under ett LISS pass än ett HIIT pass så ökar HIIT din förbränning under hela det kommande dygnet. ”Problemet” med HIIT är att på grund av dess hårda intensivitet så tar det hårt på ditt centrala nervsystem (förmodligen också på dina ben, vader osv) kombinerar du detta med gym (som också bränner på ditt centrala nervsystem) så kan kroppen hamna i ett nedbrytande stadie om du kör HIIT ”för ofta” kombinerat med tunga styrkepass. Ligger du samtidigt på en deff (kaloriunderskott) så kommer det tära ännu mer på kroppen. Men som jag har sagt förut, lyssna på din egen kropp och därifrån lägg upp hur ofta du kan/vill köra HIIT. Jag hade nog rekommenderat HIIT max 2 ggr/vecka i samband med gym, under en deff. Vill man öka intensiteten ytterligare kan man till exempel köra back-intervaller eller viktade intervaller igenom till exempel investera

LISS: Det som är bra med LISS är att det är lindrigt för kroppen. Känner du dig lite sjuk eller trött så kan du fortfarande gå ut och gå i ganska rask takt utan att vara rädd för att det skall bli värre! Det är också perfekt att köra det som fastande cardio (något jag kan prata mer om ifall intresse finns, men kortfattat: till exempel på morgonen när dina glukosförråd är tomma så bränner du mer ifall du kör fastande cardio, alltså innan du äter frukost). Det är också perfekt för det är något som inte behöver ses direkt som ett träningspass, du kan gå ut och gå/springa långsammare med en vän, snacka lite om allt möjligt och sedan vara klar, som sagt perfekt för när din kropp känns lite sliten efter en hård vecka av t ex träning eller kanske på din vilodag?

Hoppas detta hjälper!

Kör hårt!

//Johan @Pushthrough

kommentarer, 933 Visningar

Kommentarer

kommentarer

pushthrough

Posts Google+